29. Oktobra 2021.

Bajden stigao u Evropu, ali mislima u Kongresu zbog glasanja

Big Portal

Bajden se nada da će drugim svjetskim liderima na konferenciji o klimi u Velikoj Britaniji predstaviti veliki ekološki paket, ali njegove kolege demokrate odustale su od planova za glasanje u četvrtak, ostavljajući neizvjesnost oko njegove platforme potrošnje povezane s ovim mjerama, prenosi BBC.

On je rano jutros sleteio u Rim na samit G20, na kojem će na dnevnom redu biti planovi za globalni minimalni porez, a drugi američki katolički predsjednik u istoriji takođe će se danas sastati sa papom Franjom u Vatikanu.

Bajdena zatim očekuje put u Škotsku u nedjelju uveče, na klimatsku konferenciju Ujedinjenih nacija, COP26, u Glazgovu.

Američki predsjednik će nastojati da na ovoj konferenciji prenese poruku da su se SAD vratile u borbu protiv globalnog zagrijavanja, nakon što se njegov prethodnik Donald Tramp povukao iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Prije nego što je otišao iz Bijele kuće u Rim, Bajden je predstavio smanjeni plan potrošnje koji je bio proizvod višemjesečnog pregovaranja, a tokom sastanka iza zatvorenih vrata na Kapitol hilu zamolio je demokrate da podrže njegove prijedloge zakona, s napomenom da želi da dokaže tokom dva samita da američka demokratija i dalje funkcioniše.

“Ostatak svijeta se pita da li možemo da funkcionišemo”, prenijeli su američki mediji Bajdenovu poruku.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je demokrate da ne osramote Bajdena protivljenjem predloženim zakonima, ali liberalniji članovi stranke odbili su da pristanu na planove bez garancije da će oba prijedloga potrošnje biti izglasana u paketu.

To podrazumijeva 555 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena, uglavnom kroz poreske olakšice za obnovljive izvore energije i niske emisije, 400 milijardi dolara za besplatne predškolske ustanova za svu djecu od tri i četiri godine, kao i 150 milijardi dolara za izgradnju milion jeftinih stambenih jedinica dok Bajden prvo pokušava da privoli demokrate oko podrške infrastrukturnog paketa od milijardu dolara, koji je već prošao u Senatu.

Predsjednik je izrazio je uvjerenje da će Kongres usvojiti dopunski zakon o budžetu, koji je prema umanjenoj verziji prepolovljen i vrijedan 1.750 milijardi dolara, a koji Bajdenova administracija naziva plan “Izgradimo ponovo bolje” (Build Back Better).

Prvobitni prijedlog iznosio je 3.500 milijardi dolara, ali je prepolovljen na insistiranje dva demokratska senatora koji bi mogli da onemoguće izglasavanje u ravnomjerno podijeljenom Senatu, gdje je potrebna podrška svih demokratskih članova.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare