2. Marta 2022.

Bajden se obratio Putinu: “Nema on ideju šta mu se sprema”; “Biću jasan, vojska SAD neće ići u rat”

Big Portal

Ključna tema – Ukrajina.

“Prošle godine nas je kovid razdvojio. Večeras smo ovde kao Amerikanci. Odlučni da će sloboda pobediti tiraniju. Pre šest dana je Putin uzdrmao temelje slobodnog sveta. Ali je žestoko pogrešio. Mislio je da će prevladati, ali je susreo ukrajinski narod. Njihova hrabrost inspiriše svet i Amerika stoji uz ukrajinski narod”, poručio je Bajden.

“Putinov napad je unapred planiran i potpuno neopravdan. Mislio je da može da nas pobedi. Ali mi smo ujedinjeni, i ostaćemo ujedinjeni. Stvorili smo globalnu koaliciju da mu se suprotstavi. Slobodni svet ga drži odgovornim. Izolovaniji je nego ikada. Rusija je pod žestokim sankcijama koje slabe i njihove finansije i vojnu i druge industrije. Njemu i oligarsima poručujem – nema više. Zaplenićemo vaše jahte, vaše nekretnine, vaše privatne avione. Zatvorićemo i naše nebo za sve ruske avione”, dodao je.

“Biću jasan, naše vojske se neće uključivati u sukobe u Ukrajini. Ali ćemo čuvati teritoriju naših NATO saveznika i borićemo se za svaki inč njihovih zemalja”, naglasio je i dodao da će “nekoliko narednih dana biti teško za Ukrajince, Putin je pokrenuo žestoku ofanzivu. Ali Ukrajinci su pokazali da neće tolerisati nikoga ko poželi da im oduzme zemlju”.

“Pustićemo 60 miliona barela nafte iz rezervi – mi ćemo dati 30 miliona, 30 naši saveznici. Želim da znate – mi ćemo biti OK. Kada se istorija bude pisala pisaće da je Putinov napad učinio Rusiju slabijom a svet snažnijim. Putin nikad neće oslabiti odlučnost slobodnog sveta”, naglasio je prvi čovek SAD.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare