Bajden povlači trupe iz Avganistana do 11. septembra - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden povlači trupe iz Avganistana do 11. septembra

Predsednik SAD Džo Bajden odlučio je da povuče američke trupe iz Avganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina nakon napada Al Kaide i slanja američkih trupa u Avganistan.

SAD bi tako propustile majski rok za povlačenje koje je bivša adminsitracija predsednika Donalda Trampa prošle godine dogovorila sa talibanima.

Rok za povlačenje podudarao bi se sa 20. godišnjicom terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon u SAD-u 2001. godine.

Bajden je još ranije rekao da će biti teško ispoštovati krajnji rok do 1. maja.

Sporazumom potpisanim u februaru 2020. godine rečeno je da će SAD i njihovi NATO saveznici povući sve trupe za 14 meseci ako talibani ispune svoja obećanja, uključujući i ne dozvoljavanje Al Kaidi ili drugim militantnim grupama da deluju u oblastima koje su kontrolisali i nastavljaju pregovore o nacionalnom miru.

Iako su talibani, tvrdi islamistički pokret, zaustavili napade na međunarodne snage kao deo istorijskog sporazuma, oni su nastavili da se bore protiv avganistanske vlade.

Postoji bojazan da bi, ukoliko se strane vojne snage povuku pre postizanja trajnog sporazuma, talibani mogli preuzeti vlast.

SAD u Avganistanu ima još oko 2.500 vojnika.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar