30. Decembra 2022.

Bajden potpisao zakon o potrošnji vrijedan 1,7 triliona dolara

Big Portal
  • Zakon će podržati istraživanja u oblasti medicine, bezbjednosti, zdravstvenu zaštitu za ratne veterane ili programe za borbu protiv nasilja nad ženama. Takođe, pružiće neophodnu pomoć Ukrajini – naveo je Bajden na Tviteru.

Kongres, u kojem demokrate drže većinu, usvojio je zakon prije Božića sa 225 glasova za, dok je protiv bilo 201. U Senatu je isti zakon usvojen rezultatom 68:29, uz veću podršku demokratskih senatora.

Bajden je rekao da je usvajanje zakona dokaz da republikanci i demokrate mogu da rade zajedno.

Ogroman prijedlog zakona, koji se nalazi na više od 4.000 stranica, obuhvata 12 zakona o izdvajanjima i niz izmjena politike koje su zakonodavci radili na uključivanju u završni veliki zakon koji je razmatran na toj sjednici Kongresa.

Zakonodavci su za Ukrajinu i saveznike iz NATO-a obezbijedili otprilike 45 milijardi dolara, više nego što je čak i Bajden tražio, što je priznanje da budući krugovi finansiranja nisu zagarantovani kada republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom sljedeće nedjelje nakon što je partija dobila na izborima na sredini mandata.

Zakonom je Ministarstvu odbrane predviđeno rekordnih 858 milijardi dolara, što je oko 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Za vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini predviđeno je skoro 45 milijardi dolara.

Oko 800 milijardi dolara će otići na niz nevojnih programa, poput pomoći žrtvama prirodnih katastrofa, ili na velike infrastrukturne projekte, prenosi AP.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare