Bajden planira obračun sa smrtnom kaznom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden planira obračun sa smrtnom kaznom

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden protiv je smrtne kazne i radiće na njenom okončanju, izjavio je danas njegov portparol.

U isto vreme, Ministarstvo pravde zakazalo još tri federalna pogubljenja pre inauguracije 20. januara.

Zatvorski biro izvršio je osmo savezno pogubljenje ove godine, nakon 17-godišnje pauze, i verovatno će pojačati pritisak na Bajdena da odluči da li će njegova administracija nastaviti da zakazuje pogubljenja nakon što položi zakletvu, piše AP.

Zagovornici ukidanja smrtne kazne pozvali su Trampovu administraciju da pauzira sva pogubljenja dok Bajden ne preuzme dužnost.

Bajden se “protivi smrtnoj kazni sada i u budućnosti”, rekao je sekretar za štampu TJ Daklo, ali nije naveo da li će egzekucije biti zaustavljene odmah nakon što Bajden preuzme dužnost.

Ove godine Ministarstvo pravde odobrilo je egzekuciju više ljudi nego tokom prethodnih pola veka, uprkos tome što smrtna kazna gubi javnu podršku i demokrata i republikanaca, navodi AP.

Ministarstvo je sinoć najavilo izvršenje najteže kazne Alfredu Buržoau 11. decembra i Koriju Džonsonu i Dastinu Higsu 14. i 15. januar.

Još dve egzekucije zakazane su za ovu godinu, uključujući prvu ženu koja će biti pogubljena nakon otprilike šest decenija, ali je u četvrtak je savezni sudija presudio da izvršenje ne može da se obavi pre kraja godine.

Danas objavljeno

Kancelar potvrdio: Lokdaun se ukida 13. decembra

M.

Detalji razgovora: Bajden zaprijetio, Putin odgovorio

M.

Građani da glasaju protiv korumpiranih političara!

M.

Ostavite komentar