Bajden odobrio: Ukrajina dobija novu pomoć - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden odobrio: Ukrajina dobija novu pomoć

Novim paketom pomoći za Ukrajinu, koji je u subotu odobrio američki predsednik Džozef Bajden, obezbediće se neposredna vojna pomoć.

I to uključujući protivoklopne i protivraketne sisteme, kao i malokalibarsko oružje, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika administracije SAD.

Bajden je odobrio Ukrajini pomoć u oružju i drugim odbrambenim artiklima vrednu 200 miliona dolara, saopštila je Bela kuća, pošto su ukrajinski zvaničnici rekli da žestoko granatiranje ruskih snaga ugrožava pokušaje evakuacije.

Ovom odlukom ukupna američka bezbednosna pomoć koja je pružena Ukrajini tokom prošle godine iznosi 1,2 milijarde dolara, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, preneo je Rojters.

U memorandumu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, Bajden je naložio da do 200 miliona dolara izdvojenih kroz Zakon o stranoj pomoći bude određeno za odbranu Ukrajine.

Sredstva se mogu koristiti za oružje i druge odbrambene artikle iz zaliha Ministarstva odbrane, kao i za vojno obrazovanje i obuku za pomoć Ukrajini.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

M.

Pogledajte akciju, među uhapšenim i državljanin BiH

M.

Dramatične scene nakon klizišta u Italiji

M.

Ostavite komentar