Bajden: Obavezno vakcinisanje zaposlenih u velikim kompanijama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden: Obavezno vakcinisanje zaposlenih u velikim kompanijama

Predsjednik SAD Džozef Bajden najavio je nove epidemiološke mjere kojima se od zaposlenih u velikim kompanijama zahtijeva da se vakcinišu protiv kovida 19 ili da se jednom sedmično testiraju na virus korona.

Nove mjere uključuju obavezno vakcinisanje nekoliko miliona radnika u državnim ustanovama, sa ciljem da se SAD izbore sa naglim porastom broja zaraženih virusom korona.

Bi-Bi-Si podsjeća da je od posljedica zaraze do sada preminulo više od 650.000 Amerikanaca, te da su kapaciteti bolnica popunjeni.

Bajden je obećao “ljeto oslobođeno od virusa”, ali je i dalje primijetan porast broja zaraženih “delta” sojem virusa korona.

On je sinoć naredio Ministarstvu rada SAD da zahtijeva od svih privatnih kompanija sa više od 100 radnika da ili vakcinišu svoje radnike ili da od njih barem jednom sedmično traže negativan test na kovid 19.

  • Ovdje se ne radi o slobodi ili ličnom izboru, već o tome da zaštitite sebe i ljude u vašoj okolini – naglasio je Bajden.

Prema njegovim riječima, obaveza se odnosi i na gotovo 17 miliona zdravstvenih radnika u ustanovama koje dobijaju državne beneficije.

Uprkos tome što je veliki broj Amerikanaca primio barem jednu dozu vakcine protiv kovida 19, Bajden je za trenutnu zdravstvenu krizu optužio oko 25 odsto nevakcinisanog stanovništva i političare za koje smatra da “aktivno rade na podrivanju borbe protiv epidemije”.

Nova pravila borbe protiv epidemije sada nalažu da se vakciniše oko dvije trećine svih zaposlenih u SAD. Oko 80 miliona Amerikanaca se još nije vakcinisalo.

Bajden je uveo nova pravila među kojima su usvostručene kazne za putnike u avionima koji odbijaju da nose masku, ubrzavanje proizvodnje opreme za kućno testiranje, slanje zdravstvenih radnika u područja gdje je zabilježen nagli porast broja zaraženih i brža isporuka besplatnih lijekova u bolnice.

Pojedini članovi Republikanske stranke kritikovali su Bajdenov plan, tvrdeći da federalna vlada ne treba da igra ulogu u donošenju zdravstvenih odluka za pojedince.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar