Bajden na godišnjicu "Krvave nedelje" provocira republikance - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden na godišnjicu “Krvave nedelje” provocira republikance

Američki predsednik, demokrata Džo Bajden, potpisaće uredbu koja bi Amerikancima trebalo da olakša glasanje, saopšteno je iz Bele kuće.

U isto vreme, republikanci širom zemlje pokušavaju da ograniče pravo glasa nakon izbora 2020. godine.

Bajden će uredbu potpisati na 56. godišnjicu “Krvave nedelje”, kada su vojnici iz Alabame i policija napali demonstrante u gradu Selmi, koji su protestovali zbog rasne diskriminacije na izborima, prenosi Rojters.

U sredu su demokrate u Predstavničkom domu izglasali zakon kojim se, između ostalog, od saveznih država traži da određivanje granica izbornih jedinica prenesu na nezavisne komisije, ali taj zakon, zbog stava republikanaca, ima male šanse da bude izglasan u Senatu.

Bajdenova uredba nalaže saveznim agencijama da za 200 dana predaju plan proširenja postupka registracije birača i distribucije informacija o izborima, a državnoj upravi nalaže da modernizuje savezne sajtove i digitalne servise koji pružaju informacije o izborima.

Težnja demokrata da olakšaju glasanje poklopila se sa pokušajima republikanskih predstavnika u desetak država da ograniče pristup glasanju, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp izgubio na izborima u novembru prošle godine.

Tramp je tvrdio da su izbori pokradeni i kritikovao glasanje putem pošte.

Zvaničnik administracije izjavio je u subotu da Bajden u uredbi navodi da je dužnost da se osigura što jednostavnija registracija birača i samo glasanje za sve koji imaju pravo da izađu na izbore.

Danas objavljeno

Bajden i Merkel pozvali Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice

M.

Amerika odustala od slanja dva ratna broda u Crno more

M.

Banjaluka: Usvojen budžet grada u iznosu od 149,7 miliona KM

M.

Ostavite komentar