Bajden: Kina se brzo približava - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden: Kina se brzo približava

Predsjednik SAD Džo Bajden je tokom svog prvog govora u Kongresu povodom prvih 100 dana predsedničkog mandata posebnu pažnju posvetio Kini i ocijenio da se Kina “brzo približava.”

On je u srijedu uveče ocijenio da će SAD održati jako prisustvo u Info-Pacifiku i obećao da će pojačati tehnološki razvoj i trgovinu, prenio je Rojters.

“Kina i ostale zemlje se brzo približavaju. Moramo da razvijemo i da dominiramo u proizvodnji i tehnologiji budućnosti”, ocijenio je Bajden.

U izjavi koja je izmamila najjaci aplauz večeri, Bajden je rekao da “prosto ne postoji razlog da se vetroturbine za vjetrenjače ne prave u Pitsburgu umesto u Pekingu”.

Bajden je ponovio da je takmičenje sa Kinom najveći izazov spoljne politike SAD.

On i njegove kolege demokrate, kao i republikanci, su se svi složili oko strožijeg pristupa prilikom odnosa sa Pekingom.

“Amerika će se boriti protiv nepravdi koje nipodaštavaju američke radnike i američku industriju, pomoću subvencija državnim preduzećima i sprečavanju krađa američkih tehnologija i intelektualna svojina”, dodao je predsjednik SAD.

On je poručio predsjedniku Kine Si Ðinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, “kao što to radi za NATO u Evropi – ne da bi otpočele sukob, već da bi ga spriječile”.

Danas objavljeno

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH bez predstavnika iz RS

M.

Prva reakcija Brisela o krizi na Jarinju

M.

“Nuklearni program Sjeverne Koreje odvija se punom parom”

M.

Ostavite komentar