Bajden je "optimističan" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden je “optimističan”

Džo Bajden je rekao da je veoma optimističan da će ove nedelje biti postignut dogovor o umanjenoj verziji plana koji pružaju socijalnu sigurnost građanima.

Isto to je rekao i jedan od demokratskih senatora, centrista, koji je oklevao da pruži podršku Bajdenovom planu.

Predsednik SAD je novinarima u Delaveru rekao da da je njegov nedeljni sastanak sa senatorom iz Zapadne Virdžinije Džoom Menčinom, koji je tražio oštre rezove u Bajdenovom originalnom paketu od 3.500 milijardi dolara – “prošao dobro”.

Razgovarali su o poslednjim detaljima u paketu koji bi mogao da se smanji na otprilike polovinu tog iznosa, ali Mančin je insistirao na iznosu od 1.500 milijardi dolara.

“Još nekoliko stvari koje treba rešiti, ali prošlo je dobro”, rekao je Bajden.

Kasnije je Mančin rekao da veruje da će postojati “konceptualni okvir” za Bajdenov paket kasnije tokom nedelje. Čak i umanjen, plan bi predstavljao jednu od najvećih ekspanzija vladinih socijalnih programa za američke porodice još od 1960-ih.

Međutim, nije jasno šta senatorka iz Arizone Kirsten Sinema, druga demokratska senatorka koja se nije slagala sa originalnim planom misli o smanjenoj verziji. Ona se protivila Bajdenovom planu da poveća poreze na korporacije i pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje.

Bajden i ključni demokratski zakonodavci sada predlažu da se pojačaju napori protiv poreskih prestupnika kako bi se povećali državni prihodi, ali i da se osmisle nova povećanja poreza, čiji bi cilj bio da se dodatno oporezuje 700 američkih milijardera.

Sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je za CNN u nedelju da će meta zakona biti “izuzetno bogati pojedinci” i da će verovatno oporezovati njihove nerealizovane kapitalne dobiti koje se sada oporezuju samo kada prodaju imovinu.

Podrška i Mančina i Sineme, politički najumerenijih zakonodavaca u klubu demokrata u Senatu, od suštinskog je značaja da bi bilo koji Bajdenov zakon o proširenju socijalnih programa dobio odobrenje Kongresa.

Sa Senatom koji čini 100 mesta i koji je ravnomerno podeljen između republikanaca i demokrata, svih 50 demokrata bi moralo da podrži zakon, uz glas potpredsednice SAD Kamale Haris. Trenutno nijedan republikanac ne podržava zakon.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma koji kontrolišu demokrate, rekla je za CNN u nedelju da je čak i sa upola prvobitne veličine paket “još veći od bilo čega što smo ikada uradili u pogledu rešavanja potreba američkih radnih porodica”, sa univerzalnim predškolskim obrazovanjem i poreskim olakšicama za sve osim za najbogatije roditelje.

Ona je rekla da je 90 odsto mera dogovoreno.

Kako se finaliziraju detalji plana o proširenju programa socijalne zaštite, liderka Predstavničkog doma je rekla da je njen plan da to telo glasa kasnije ove sedmice o dvopartijskoj infrastrukturnoj meri vrednoj hiljadu milijardi dolara koja je već odobrena u Senatu, a kojom će se obezbediti sredstava za popravljanje propadajućih puteva i mostova u zemlji i proširenje širokopojasnog pristupa internet usluga širom Sjedinjenih Država.

“Optimista sam da to možemo da uradimo”, rekla je ona.

Zakonski predlog o infrastrukturi dobio je podršku 19 republikanaca u Senatu, zajedno sa svih 50 demokrata, ali su progresivne demokrate u Predstavničkom domu blokirale njegovo usvajanje dok se ne postigne dogovor u vezi sa zakonskim predlogomn o proširenju socijalne zaštite koji smatraju većim zakonodavnim prioritetom.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar