Bajden izrazio snažnu podršku za pristupanje zapadnog Balkana EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden izrazio snažnu podršku za pristupanje zapadnog Balkana EU

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o zapadnom Balkanu, i tom prilikom je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja zemalja ovog regiona Evropskoj uniji, navodi se na zvaničnom sajtu Bijele kuće.

Bajden je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Fon Der Lajenovom potvrdio i svoju podršku Evropskoj uniji, ključnom partneru Sjedinjenih Država, i svoju posvećenost nastavku primjene rezultata postignutih na samitu SAD i EU u junu, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Oni su razgovarali i o važnom poslu američko-evropskog Savjeta za trgovinu i tehnologiju, koji se sastao u Pitsburgu 29. septembra, kako bi se obezbijedilo da pravila koja regulišu globalnu trgovinu i ključne i nove tehnologije, budu ukorenjena u demokratskim vrijednostima i tržišnim principima.

Bajden je naglasio važnost omogućavanja prekograničnog protoka podataka i izjednačavanja uslova u međunarodnom poreskom sistemu.

Američki predsjednik je takođe pozdravio obnovljenu saradnju SAD i EU u vezi sa Kovidom-19 i preduzimanje koraka za rješavanje klimatske krize, uoči samita KOP-26 u Glazgovu kasnije ovog mjeseca.

Bajden je takođe naglasio važnost bliske saradnje SAD i EU u Indo-Pacifičkom regionu.

Danas objavljeno

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

M.

Ostavite komentar