Bajden donosi novu dinamiku, BiH ulazi u novu fazu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bajden donosi novu dinamiku, BiH ulazi u novu fazu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izrazio je uvjerenje da će američki predsjednik Džozef Bajden, u saradnji sa ostalim članovima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, donijeti “novu dinamiku i svježu perspektivu”, koja bi pomogla da se, kako kaže, okrene nova stranica u BiH, i u regionu.

Incko je u intervjuu za portal Klix, komentarišući rok do aprila koji je dao rukovodstvu i klubovima poslanika Narodne skupštine RS da oduzmu ranije dodijeljena odlikovanja “ratnim zločincima”, rekao da očekuje “zreo i odgovoran pristup” svih stranačkih lidera u Republici Srpskoj.

– U ovom trenutku, nije vrijeme za scenarije ”šta ako” i ne želim da pričam o sankcijama. Tek je februar i još ima sasvim dovoljno vremena da Narodna skupština RS riješi ovo pitanje. Želim im dati vremena i prostora da to urade. Očekujem zreo i odgovoran pristup svih stranačkih lidera u Republici Srpskoj. Sada su oni na redu – poručio je Incko.

On je dodao da ovaj potez predstavlja njegov pokušaj da podstakne organe Srpske, konkretno Narodnu skupštinu RS, na stvaranje, kako je naveo, “bolje, srećnije budućnosti za sve, budućnosti koja neće biti opterećena prošlošću”.

– Četvrt vijeka nakon rata, još uvijek smo svjedoci prepirki oko istorijskih činjenica i kakofonije pratećih narativa o podjelama. Jednostavnim rječnikom, ovakva situacija spriječava pomirenje i izgradnju pojverenja. Shodno tome, društvo ne postiže napredak u vezi sa suočavanjem sa prošlošću. Sve to stvara frustraciju, troši energiju, skreće pažnju sa planova okrenutih ka budućnosti i tjera mlade ljude da napuste zemlju ubrzanim korakom – rekao je Incko i istakao da takvi stavovi nisu dobri ni za investicije.

Incko je rekao i da BiH sada ulazi u novu fazu.

Kako je objasnio, BiH je od Dejtona prošla kroz dvije faze – prvu su obilježile čvrste intervencije međunarodne zajednice, a u drugoj se očekivalo da “domaći organi” u potpunosti preuzmu odgovornost za zemlju.

– Budući da druga faza nije dala rezultate kojima smo se nadali, sada ulazimo u treću fazu, koja bi, po meni, trebalo da bude kombinacija elemenata prethodne dvije faze. Ova faza će biti aktivnija i energičnija u smislu napretka ove zemlje. Domaći političari će morati da prate tempo i budu aktivniji i odgovorniji – rekao je Incko.

On je dodao da je razgovarao sa kandidatom za budućeg visokog predstavnika u BiH Kristijanom Šmitom, ali nije htio da otkriva detalje njihovog sastanka.

Incko je rekao da će prenijeti Šmitu da domaće političare treba gledati samo kroz prizmu njihovog rada i njihovih rezultata.

(Tanjug)

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar