Bajden dolazi u Brisel na samit NATO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

Predsjednik SAD Džo Bajden i ostali lideri NATO zemalja planiraju da na samitu u Briselu 14. juna razgovaraju o odnosima sa Rusijom i Kinom, povlačenju trupa iz Avganistana i budućnosti Alijanse.

Sastanak u sedištu NATO u Briselu će biti prilika za Bajdena da obnovi odnose sa liderima iz Evrope i Kanade licem u lice, koji su postali zategnuti nakon predsjedničkog mandata Donalda Trampa, ocjenjuje AP.

“Ovo je jedinstvena prilika da ponovo postavimo NATO kao trajnu, čvrstu vezu između Evrope i Severne Amerike”, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će sastanak da se fokusira na bezbijednosne izazove današnjice i sutrašnjice – ruske agresivne akcije, prijetnju terorizmom, sajbernapade, nove i opasne tehnologije, bezbijednost usled klimatskih promena i jačanje Kine.

Sastanak će se održati u vrijeme kada će NATO trupe početi da napuštaju Avganistan, što je najveća i najizazovnija operacija alijanse ikada, sa ciljem da se ne ponovi nikada teroristički napad u Njujorku, koji se dogodio 11. septembra 2001.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar