Bajden: "Daćemo Ukrajini; neću vršiti pritisak" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden: “Daćemo Ukrajini; neću vršiti pritisak”

SAD će Ukrajincima obezbediti naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na ratištu u Ukrajini.

To je napisao američki predsednik Džozef Bajden u tekstu za Njujork tajms.

U tekstu objavljenom sinoć, Bajden je naveo da želi da Ukrajina bude “u najboljoj mogućoj poziciji” u slučaju pregovora sa Rusijom.

On je dodao i da SAD “ne ohrabruju Ukrajinu”, kao i da ne daju Kijevu “sredstva kojima bi udarila izvan svojih granica”.

Kako navodi AP, očekuje se da bi Ukrajina mogla da upotrebi rakete u istočnom regionu Donbasa, da presretne rusku artiljeriju i zauzme ruske položaje u gradovima u kojima se vode intenzivne borbe.

“Ne vidimo da Rusija planira upotrebu nuklearnog oružja”
On je naveo i da SAD ne vide nikakve indikacije da Rusija planira da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

“Znam da su mnogi ljudi širom sveta zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja. Trenutno ne vidimo nikakve indikacije da Rusija ima nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, iako je povremena retorika Rusije da zvecka nuklearnom sabljom sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna“, napisao je Bajden.

On je naglasio i da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u ukrajinskom sukobu u bilo kom obimu bila “potpuno neprihvatljiva” za SAD, kao i za ostatak sveta, i da bi “prouzrokovala teške posledice”.

Bajden je rekao i da neće vršiti pritisak na Kijev da preda teritorije kako bi se okončao rat u Ukrajini. “Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu, ni privatno ni javno, da napravi bilo kakve teritorijalne ustupke. Bilo bi to pogrešno i suprotno dobro utvrđenim principima”, naveo je Bajden za Njujork tajms, a prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je rekao da Ukrajina nije spremna da ustupi bilo koji deo svoje teritorije, jer je u pitanju njena nezavisnost i suverenitet.

Danas objavljeno

Vučić: Hrvatska samo nastavila posao započet 1941. godine

M.

Nobelova nagrada za književnost Ani Erno

M.

Brisel o uvozu ruske nafte na Zapadni Balkan u decembru; Usvojen novi paket sankcija Rusiji

M.

Ostavite komentar