Bajden će proglasiti stanje elementarne nepogode za Teksas - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden će proglasiti stanje elementarne nepogode za Teksas

Očekuje se da američki predsjednik Džo Bajden proglasi stanje elementarne nepogode za Teksas, što bi pokrenulo mehanizme za upućivanju veće savezne pomoći u ovu američku državu, prenosi BBC.

BBC navodi da je američki predsjednik potvrdio da je spreman da proglasi stanje elementarne nepogode u Teksasu, koji se bori sa snažnim neveremenom, čim mu takav dokument bude pripremljen od strane saradnika, kao i da će posjetiti tu saveznu državu u trenutku kad njegov dolazak ne bude problem za tamošnje vlasti.

Zvaničnici Bijele kuće potvrdili su da Bajden u kontaktu sa gradonačelnicima nekih od najvećih gradova Teksasa, poput Hjustona, Ostina i Dalasa, kako bi im se omogućio pristup vladinim sredstvima u saniranju posljedica nepogode.

Milioni stanovnika Teksasa ostali su bez struje nakon velike mećave, čije se snabdjevanje sada normalizuje i temeperature vazduha rastu, ali oko 13 miliona ljudi i dalje se suočava sa poteškoćama u pristupu čistoj vodi.

Nekoliko drugih država na jugu SAD koje su ove nedjelje pogodile snježne i ledene oluje takođe je prijavilo prekide u snabdijevanju vode, a skoro 60 smrtnih slučajeva pripisuje se hladnom vremenu širom zemlje, navodi BBC.

Danas objavljeno

Preminuo Kolin Pauel

M.

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Dodika

M.

Tužilaštvo formiralo predmet protiv Zolaka

M.

Ostavite komentar