Bajden: "Braniću pravo na abortus" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bajden: “Braniću pravo na abortus”

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će braniti pravo žena na abortus i kritikovao je izuzetno restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu.

“Ovaj radikalni zakon predstavlja flagrantno kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Vadea”, napisao je Bajden u izjavi, pozivajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom se priznaje pravo na abortus u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Mi ćemo štititi i braniti to pravo”, dodao je Biden.

On je rekao da će novi zakon u velikoj meri zakomplikovati pristup žena zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna, posebno onima sa tamnijim tonovima kože i siromašnima.

“I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim licima da procesuiraju one koji su pomagali ženama u izvođenju abortusa”, rekao je američki predsednik.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šeste nedelje trudnoće stupila je na snagu danas jer Vrhovni sud SAD nije postupio po hitnom zahtevu grupa za prava pobačaja da blokira zakon koji dozvoljava tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučajeve incesta i silovanja.

Grupe koje se zalažu za pravo na abortus kažu da se 85 do 90 odsto abortusa u Teksasu obavlja nakon šeste nedelje trudnoće, što znači da će zakon verovatno primorati zatvaranje brojnih klinika.

Takva zabrana nikada nije dozvoljena ni u jednoj državi od kada je Vrhovni sud 1973. presudio protiv Roe protiv Vadea.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar