"Bacanje prašine u oči i puka borba za fotelje" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Bacanje prašine u oči i puka borba za fotelje”

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i politički analitičar, kazao je danas za N1 da je sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou ”bacanje prašine u oči” i da se ništa spektakularno neće desiti. ”Jedan od potpisa kakvih smo zadnjih nekoliko godina imali koliko Bogu volja. Oni nikoga ni na šta obavezuju…

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i politički analitičar, kazao je danas za N1 da je sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou ”bacanje prašine u oči” i da se ništa spektakularno neće desiti.

”Jedan od potpisa kakvih smo zadnjih nekoliko godina imali koliko Bogu volja. Oni nikoga ni na šta obavezuju niti u jednom svom detalju. Tim potpisima se pokušava baciti prašina u oči narodu da je nešto dogovoreno. Suština je da se ima neki izgovor da se podijele fotelje, da se stavi šapa na ono na što se planiralo staviti šapu, da se svoje ljude uhljebi, da se izvlače benefiti. Dok se to završi, tumačenja će biti radikalno suprotna. Imali ste u tim reakcijama juče da je Izetbegović kaže jedno, a Dodik drugo. To će isto biti s izbornim zakonom i NATO-om. To što je juče učinjeno je samo bacanje prašine u oči”, rekao je on.

Profesor Kukić komentarisao je i Dodikove izjave nakon jučerašnjeg potpisa. Rekao je da nije čuo ”ništa novo”.

”Milorad Dodik izjavljuje svašta, to je jedan od njegovih ultimatuma koje je zadnjih nekoliko godina upućivao. Ništa drugačije od onoga što je danas izjavio – da je pravo rješenje podjela na tri nezavisna državna entiteta. To da će nakon mjesec, doći do rušenja, neće se dogoditi ništa, da se to tako jednostavno događa dogodilo bi se dosad puno puta”, poručio je on.

”Jedini razlog zašto je gospodin Wigermark juče bio zadovoljan je njegovo uvjerenje da je sada na odlasku opravdao svoju platu briselskim poslodavcima i da mu se sada otvaraju vrata za neku novu funkciju”, dodao je Kukić.

BN/N1

Danas objavljeno

Tramp objavljuje dokumente FBI o miješanju Rusije u američke izbore

M.

Probudila se Etna, lava letjela 100 metara u visinu

M.

Optužen za utaju poreza tešku 1,76 miliona KM

M.

Ostavite komentar