25. Marta 2021.

Azijski bonton: Greške koje praviš sa štapićima za jelo

Big Portal

Kao što je u Evropi nepristojno srkanje ili držanje laktova na stolu tokom ručka, u Aziji će svi gledati u vas ako uzmete štapiće za jelo, probodete komad mesa i skinete ga zubima. Punkufer ukazuje na još neke greške sa štapićima za jelo koje bi mogle da vam se omaknu.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 1611850480564-630x420.jpeg

Zabijanje štapića

Nikada nemojte zabiti štapiće tako da stoje uspravno u činiji s pirinčem. Posuda s pirinčem je jedan od darova koji se daju umirućima na smrtnoj postelji ili pokojnicima ispred njihove fotografije, a takav položaj štapića se povezuje sa smrću.

Svakom njegovo

Hrana u azijskim restoranima dolazi u brojnim tanjirićima i posudicama na sto. Nikada nemojte grabiti štapićima direktno iz njih nego izvadite hranu u svoje posudice.

japanci

Probijanje hrane

U Aziji nikada ne probijaju hranu štapićima. Pokušajte tome da odolite i umesto da pokušate da “nataknete” komad piletine ili ribe, nežno ga zagrabite ili obuhvatite štapićima.

Prekršteni štapići

Uz azijska jela ponekad se na fotografijama mogu vidjeti štapići kako „odmaraju“ prekršteni na posudici, tanjiru ili stolu, ali to nije prema pravilima. Trebalo bi da budu uredno odloženi.

Parni broj

Šta god radili, uvijek istovremeno koristite oba štapića. Poigravanje samo jednim štapićem nije po bontonu. Raspareni štapići u Aziji se smatraju lošom srećom. Zato bolje ne izazivajte sudbinu i koristite originalne parove.

Nema dodavanja

Ako želite da podelite s nekim jelo, nemojte dodavati hranu iz jednih u druge štapiće. Takav običaj se veže uz budistički pogrebni ritual.

Bubnjanje po stolu

Koliko god vam se to činilo primamljivim, drveni štapići ne smeju da vam posluže za “bubnjanje” po stolu, tanjirima, čašama…

Sve u svoje vreme

Nemojte da držite štapiće u ustima ili zubima dok na primer točite vodu ili vadite hranu na tanjir.

Bez ispiranja

Ako poželite da operete štapiće u supi, čaju ili drugom piću, nemojte to učiniti. Takvo ponašanje u Aziji se smatra izrazito nepristojnim.

Pribor, a ne ukras

Kanzashi, ukrasi za kosu kakvi se mogu videti u Kjotu nisu štapići za jelo. Zato ako ne želite nekoga da uvredite, nemojte koristiti štapiće za frizuru, koliko god to simpatično izgledalo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare