Azerbejdžan preuzeo teritoriju koju mu je prepustila Jermeniija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Azerbejdžan preuzeo teritoriju koju mu je prepustila Jermeniija

Azerbejdžan je danas završio proces preuzimanja teritorije, koju mu je Jermeniija prepustila u skladu sa mirovnim sporazumom kojim je posredovala Rusija i kojim su okončani šestosedmični sukobi oko Nagorno-Karabaha.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je povratak kontrole nad tim oblastima kao istorijsko dostignuće, prenosi AP.

“Svi smo živjeli s jednim snom i sada smo ga ispunili. Izvojevali smo pobjedu na bojnom polju i u političckoj areni, i ta pobjeda otvara novu eru za našu zemlju. Biće to doba razvoja, bezbjednosti i napretka”, poručio je Alijev u obraćanju naciji.

Region Lačin, koji se nalazi između Nagorno-Karabaha i Jermenije, posljednji je od tri oblasti na obodu Nagorno-Karabaha, koji su jermenske snage predale danas.

Lideri tri zemlje, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinijan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan dio regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmijeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah s Jermenijom.  

Danas objavljeno

“Sastanak sa Šmitom samo ako se o tome dogovore sve srpske stranke”

M.

Dva muškarca se u utopila na crnogorskom primorju

M.

Vakcinisani đaci da idu u školu, nevakcinisani onlajn

M.

Ostavite komentar