Autorka "Harija Potera" ponovo ustalasala javnost - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Autorka “Harija Potera” ponovo ustalasala javnost

Britanska spisateljica Dž. K. Rouling, autorka popularnog serijala o Hariju Poteru, izazvala je buru na internetu svojom objavom na temu menstruacije.

Nezadovoljstvo jednog broja njenih obožavalaca i pripadnika LGBT+ zajednice prouzrokovao je komentar koji je imala na tekst objavljen na jednom internet sajtu posvećenom globalnom razvoju, a čiji naslov glasi: “U eri poslije korona virusa stvoriti svijet sa više jednakosti za ljude koji imaju menstruaciju”.

“Ljudi koji imaju menstruaciju?”, izrazila je svoje čuđenje Roulingova, i dodala: “Sigurna sam da je nekada postojala riječ koja označava te ljude. Pomozite mi”.

U reakcijama koje su uslijedile bilo je i optužbi da je Roulingova time menstruaciju izjednačila sa pripadnošću ženskom polu, iako, kako su naveli oni koji su zbog toga bili revoltirani, mnogi transrodni muškarci imaju menstruaciju, a mnoge žene je nemaju.

Odgovarajući na kritike, Roulingova (54) je napisala da nije imala namjeru da uvrijedi pripadnike transrodne zajednice, kao i da bi zajedno sa njima marširala u znak protesta ukoliko bi oni bili diskriminisani na osnovu seksualne orijentacije.

“Istovremeno, to što sam žena je oblikovalo moj život i ne smatram da ako to kažem time izražavam mržnju”, istakla je Roulingova, koja je zbog svojih gledišta o LGBT+ populaciji i u prošlosti dolazila na udar kritika.

Kako navodi “Reuters”, portparol spisateljice odbio je da komentariše njene izjave.

Izvor: Tanjug/Nezavisne

Danas objavljeno

Tu su protjerivali članove kraljevske porodice: Skrivena tajna Istanbula

Zeljka

Britanija, niko se ne javlja za loto milione

Zeljka

Orke love i ubijaju najvećeg morskog predatora – bijelu ajkulu

Zeljka

Ostavite komentar