Autonomni sistem prevarila narandža - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Autonomni sistem prevarila narandža

U Saveznoj državi Arizona će kažnjavati vozače koji se služe trikovima kako bi koristili autopilot bez kontakta s upravljačem.

Potpuno automona vozila trenutno ne postoje, bez obzira koliko proizvođači poput Tesle tvrdili da je njihov autopilot napredan i sposoban.

Zbog toga su vozači koji ne upravljaju vozilom već sve prepuste nesigurnom autopilotu postali izuzetno veliki rizik u saobraćaju i u Arizoni se takvi vozači kažnjavaju sa 250 dolara.

Jedan od trikova koji koriste je prevara pametnog sistema narandžom kako bi sistem pomislio da su nečije ruke na volanu i to možete vidjeti na priloženom video snimku.

Naime, na tržištu postoje proizvodi poput Autopilot Buddyja, koji se instalira na upravljač vozila što “pametni” Teslin autopilot prepoznaje kao dodir vozača s upravljačem pa ne oglašava čitav niz upozorenja kojima vozača upozorava da bi ipak trebao imati ruke na upravljaču i oči usmjerene na promet.

Autopilot Buddy se od 2018. godine ne smije prodavati u SAD-u, odlukom tamošnjeg nadležnog nacionalnog tijela, ali kompanija koja ga proizvodi, bez problema prodaje taj proizvod izvan granica SAD-a.

(B92)

Danas objavljeno

Hongqi LS7

Zeljka

BMW M4 CSL sa 550KS

Zeljka

BMW uskoro prestaje s proizvodnjom benzinskih i dizelskih motora u glavnom pogonu

Zeljka

Ostavite komentar