Autonomna taksi vozila osvajaju Kinu - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Autonomna taksi vozila osvajaju Kinu

Čitav svijet se već neko vrijeme polako približava autonomnim vozilima, a jedna kineska kompanija je automobile bez vozača još više približila realnosti.

Alibaba u pozadini

U pitanju je AutoX, startap iza kojeg stoji Alibaba, koji je autonomna taksi vozila izvezao na ulice grada Shenzhen. Ovaj startap je tako postao prva kompanija koja je stigla do ovog cilja, što je veliki korak ka modernizovanju saobraćaja. Kompanije koje su svoja autonomna vozila predstavile ranije, bile su u obavezi da u svakom vozilu imaju sigurnosnog vozača, čiji je zadatak bio da reaguje u slučaju opasnosti. AutoX je ljudske vozače u potpunosti eliminisao, te se flota od 25 vozila sasvim samostalno kreće planiranim rutama.

Zainteresovani su već mogli da vide video u kojem se kombi Fiat Chrysler Pacifica potpuno autonomno kreće predgrađem Shenzhena, u paketu sa putnicima, prtljagom i kućnim ljubimcima. Vozila su obučavana na osnovu podataka koji su se svakodnevno prikupljali uz pomoć100 automobila koji su se kretali putevima širom Kine, pa se tako stiglo do Ai softvera koji je bolji od prethodnih.

I dok je AutoX ostvario važan cilj u Kini, ovo nije prvi put da se potpuno autonomne jedinice kreću javnim putevima. U drugim delovima sveta različite kompanije takođe napreduju, pa Waymo iz kompanije Alphabet, na primer, uskoro izlazi na puteve u američkoj državi Arizona.

Izvor: CNN/PCPress

Danas objavljeno

Ford je već napravio 150.000 električnih Mustanga

Vanja A

KTM 790 Duke se vraća na tržište

Vanja A

Porsche kao skulptura na Art Basel Miami izložbi

Vanja A

Ostavite komentar