Automobilska industrija uzvraća udarac - BIGportal.ba
Auto-moto Motori Ostalo

Automobilska industrija uzvraća udarac

Njemačka automobilska industrija je napala odluku ministara ekologije Evropske unije da od 2035. dozvoli prodaju novih vozila samo ako ne emituju štetne gasove.

Sektorsko udruženje VDA upozorilo je u sredu da u Evropi nema dovoljno stanica za punjenje električnih automobila, a da EU de fakto za manje od 13 godina zabranjuje motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

“Što se tiče e-goriva, izgleda da su uspeli da se saglase samo o izjavi o namerama, dok realizacija ostaje otvorena”, rekla je predsednica VDA Hildegard Miler (Müller).

E-gorivo, odnosno gorivo proizvedeno od obnovljive energije i bez karbonskog otiska, ključno je za postizanje klimatskih ciljeva koje je EU usvojila.

Na nužno proširenje infrastrukture za punjenje baterija e-automobila ukazalo je i udruženje uvoznika automobila VDIK, ocenivši da Evropa treba da nastavi razvoj svake pogonske tehnologije koja omogućava mobilnost bez štete po klimu.

Ministri ekologije su se dogovorili oko nešto umekšane verzije predloga, da EU od 2035. dozvoli samo prodaja klimatski neutralnih novih vozila. To praktično znači da novih automobila sa klasinčnim motorom u Evropi više neće biti u prodaji. Već registrovana vozila će moći da ostanu u saobraćaju.

Uz to, Evropska komisija treba da proveri mogu li biti izuzeta i vozila sa pogonom na sintetičko gorivo. Konačnu verziju predloga zakona članice moraju da dogovore sa Evropskim parlamentom, koji je usvojio i članicama EU poslao nacrt sa potpunom zabranom motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kritičari tog nacrta, uključujući nemačkog ministra saobraćaja Folkera Visinga (Volker Wissing), upozoravaju da tako oštra mera proizvođače automobila može odvratiti od napora da razviju nove, klimatski prihvatljive motore.

B92.

Danas objavljeno

Koliko električni automobili mogu još da pređu nakon što domet pokaže nula kilometara

V.R.

VW sprema električni pikap baziran na kombiju ID. Buzz

V.R.

Velika Britanija: Vozačima koji ne upale klimu za vrijeme vožnje prijete paprene kazne

V.R.

Ostavite komentar