19. Novembra 2021.

Automobili čiji naziv zna da prevari

Big Portal

Alfa Romeo Arna

Ljubitelji slavnog italijanskog proizvođača Alfa Romeo imaju šta da vole, jer ako neko ima lepe primerke automobilaonda je to Alfa Romeo. Alfa Romeo je istovremeno i najkontroverzniji proizvođač automobila na svetu, jer slabo ko ima toliko mana.

Često se čuju problemi sa rđom, lošom elektronikom, velikim troškovima… Ovde je reč o nazivima modela koji nisu baš kako treba, a Alfa Arna je u toj domeni jedan od najboljih primera.

Saradnja Nissana i Alfa Romea ne samo da je ispala naopaka već je dotična nazvana po nečem lepom – Arno koja između ostalih delova Italije protiče i kroz Firencu.

Dakle Alfa-Romeo Arna ne samo da je apsolutno promašen automobil, već se nazivom predstavlja lepim, što nikako nije.

Daewoo Racer / Pontiac LeMans

Evo automobila koji je jako lako zamrzeti, a ipak je dotični zabeležio velike prodajne rezultate čak i u našim krajevima, što je nemoguće prevideti u priči o ovom u najmanju ruku čudnovato-nazvanom automobilu.

Naime, Daewoo Racer nije ništa više nego Opel Kadett koji je “odradio” svoj staž u svojoj izvornoj formi. Dakle u sklopu tog korejskog automobila nema ama baš ništa trkačkogg i sportskog čak ni u šali.

Samim tim odabrani naziv nikako nije jasan.

Pontiac Aztek – Ne samo da nema nikakve veze sa astečkom kulturom, već nema nikakve veze sa svojom svrhom. Zamišljen kao moderan porodični automobil, za kratko vreme je presudio i sebi i odeljenju General Motorsa orijentisanom na sportski segment. Možemo samo da zamislimo muke nesrećnika koji ga je kupio i posle pokušao da proda kao polovnjaka.

Lincoln Town Car – Kada čujete “gradski automobil” prva asocijacija vam je malo, kompaktno vozilo koje se lako snalazi u gužvi i ne troši mnogo. Međutim, Lincolnov “gradski automobil”, što je bukvalni prevod naziva Town Car je bio dugačak 6 metara i trošio u proseku 22 litra na 100 kilometara.

Američki standard gradskog automobila ne može da se poredi sa evropskim, ali ni čuveni megalomani sa one strane Atlantika ne žele šest metara lima kada idu u centar. Srećom po Lincoln, Town Car se svideo kriminalcima italijanskog porekla pa ga nije odveo u bankrot.

Suzuki Swift – Šteta što u Suzukiju nisu bili dovoljno kreativni da ovo ime iskoriste za samo određene verzije svojih automobila. Jer nazvati model Swift samo zbog toga što zvuči “kul” je glup način da se protraći interesantna oznaka. Mnogo bilje bi im bilo da su Swift koristili za sportske verzije svojih modela.

Ovako kupite automobil koji se zove “brzi”, a on ima 69 KS. U GTi verziji i ima smisla, ali ovaj simpatični automobil se uglavnom kupuje jer je praktičan za grad, a tu brzina nije potrebna.

Volkswagen Phaeton – Još jedan primer zbog koga se postavlja pitanje kojom logikom su se vodili njegovi kreatori. Reč “feton” tradicionalno označava laganu kočiju bez krova i prozora. A Volkswagen Phaeton je imao i krov i prozore. U svakom slučaju, veliki promašaj VW, ne samo zbog imena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare