Automobil ofarban najcrnjom bojom na svijetu izgleda kao zvjezdano nebo - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Automobil ofarban najcrnjom bojom na svijetu izgleda kao zvjezdano nebo

Ekipa jednog YouTube kanala ofarbala je automobil micubiši lanser najcrnjom bojom na svijetu koja može da se kupi i upija 99,4 odsto svjetlosti, uz dodatak destilata nafte, zbog čega njegova površina izgleda kao noćno zvjezdano nebo.

Najcrnja boja na svijetu, poznata kao “muso crna”, ne može da se koristi za farbanje automobila kao uobičajene boje, već samo uz pomoć posebne primjene. Ta boja toliko je crna da automobil ofarban njom izgleda dvodimenzionalno.

Eksperiment sa dodavanjem destilata nafte koji su sproveli na kanalu DipYourCar, međutim, dao je nevjerovatan rezultat. Duboko crna boja, uz ljubičaste prelive i sjajne tačkice koje su ostale poslije isparavanja destilata nafte, podsjećaju na posmatranje udaljenih galaksija.

Autori ovog eksperimenta upozorili su vlasnike da ne farbaju svoje četvorotočkaše ovom bojom, jer iako joj je cijena visoka, ali nije astronomska, košta oko 180 funti za litar, nije dovoljno postojana da bi izdržala stalno izlaganje Suncu i vremenskim prilikama.

Jedina crnja boja od “muso crne” je vantablek, ali nju proizvođač ne prodaje pojedincima. Ona upija 99,96 odsto svjetlosti i zapravo se radi o nanomaterijalu koji prekriva određenu površinu. Koristi se u zemaljskim i svemirskim teleskopima, a jedina primjena van toga bila je nekoliko puta u umjetničke svrhe, dok je BMW uspio da s proizvođačem dogovori kupovinu toliko boje dovoljne za farbanje samo jednog automobila X6.

(Sputniknews.com)

Danas objavljeno

Najavljen električni Lexus

Vanja A

Pored elektrifikacije na snazi je i „veganizacija“ automobilske industrije

Vanja A

Hamilton: Pobijediti Ferstapena za osmu titulu bio bi moj najznačajniji trijumf

Vanja A

Ostavite komentar