Automatska svjetla postaju obavezna za sve nove modele u Japanu - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Automatska svjetla postaju obavezna za sve nove modele u Japanu

Svi novi modeli koji se pojave na japanskom tržištu posle 1. aprila 2020. moraće standardno da budu opremljeni ovom tehnologijom.

Zahvaljujući ovoj funkciji, vozači u Japanu neće više moći da isključuju prednja svetla noću, što je uobičajena praksa u toj zemlji dok čekaju na semaforu zeleno svetlo, kako ne bi ometali druge vozače. Problem je što neki od njih posle zaborave da ih ponovo uključe, što ugrožava pešake i bicikliste u noćnim uslovima.

Novi propis je usklađen sa Uredbom UN 48, koja kaže da se prednja svetla moraju automatski uključiti u roku od dve sekunde kada se prirodno dnevno svetlo smanji ispod 1.000 luksa – što je u praksi 15 minuta pre zalaska sunca po vedrom danu.

Sa druge strane, oni će se automatski isključiti kada se ambijentalno svetlo pojača preko 7.000 luksa, što je u svetu prepoznato kao dovoljno za bezbednu vožnju.

Od avgusta 2014. godine, 30 procenata svih automobila u Japanu opremljeno je automatskim svetlima, pokazalo je istraživanje Japanske automobilske federacije.

Ti sistemi omogućavaju vozačima da ih isključe kad god požele, ali prema novim smernicama, oni će moći manuelno da kontrolišu prednja svetla samo pri dnevnom svetlu.

Kao što je već navedeno, svi novi modeli koji se pojave na japanskom tržištu posle 1. aprila 2020. moraće standardno da budu opremljeni ovom tehnologijom, dok modeli koji su već na tržištu neće moći da se prodaju bez ove tehnologije od oktobra 2021. godine.

Danas objavljeno

Nissan najavio novi model za februar

D

Zvanično: Golf je “mrtav” u Americi

D

Unikat – Tesla bez krova

Zeljka

Ostavite komentar