15. Marta 2022.

Auto-otpad na dnu jezera: Godinama bacali automobile u akumulaciju

Big Portal

Prizor sa fotografije svakako ne bi iznenadio stanovnike Srbije. Stari automobili završavaju u šumama, rekama i jezerima, a priroda trpi. Međutim, ova vest dolazi iz Velike Britanije, odnosno Škotske.

Javno preduzeće “Škotske vode” uklonilo je olupine devet automobila koje su nesavesni vlasnici godinama bacali u jezero Renfrušir.

Zarđala vozila otkrivena su u blizini brane Louer Glen, u okviru lokalnog parka, nakon što je nivo vode opao tokom sušnog razdoblja. Pronađene automobile – uključujući Vauxhall Carlton, Nissan Prairie i Fiat Uno – odvukla je, oprala i pregledala lokalna policija, a postavljena je nova kapija na ulazu parka kako bi se sprečilo ilegalno odlaganje otpada u budućnosti.

Tim za uklanjanje na čelu sa škotskim preduzećem za vodu uključivao je ronioce i stručnjake za prirodnu sredinu koji su radili sa Škotskom agencijom za zaštitu okoline (SEPA), policijom Škotske i fondacijom Ayrshire Rivers. Nivo vode u akumulaciji postepeno je snižavan kako bi se omogućilo spašavanje ribe iz jezera.

Identifikovano je svih devet pronađenih automobila: Vauxhall Carlton iz 1984, Rover 827 iz 1988, Citroen AX iz 1995, Ford Mondeo iz 1994, Citroen XM iz 1989, Nissan Prairie iz 1988, Vauxhall iz 1987. godine i Fiat Uno te Peugeot 505 iz 1987.

Ovom prilikom nije saopšteno da li su identifikovani i neodgovorni vlasnici, ni da li će oni biti sudski gonjeni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare