Austrijski Šerlok Holms: Nova detektivska serija "Ubistva u Beču" - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Austrijski Šerlok Holms: Nova detektivska serija “Ubistva u Beču”

Pobjeći, barem putem TV ekrana, od stvarnosti kojom trenutno vlada virus korona ne zvuči kao loša ideja

POBEĆI, barem putem TV ekrana, od stvarnosti kojom trenutno vlada virus korona ne zvuči kao loša ideja. Pogotovo ako je destinacija za bekstvo Beč s početka 20. veka. A tamo, u žarištu filozofije, nauke i umetnosti, i vrtlogu kultura Istoka i Zapada, ljubitelje detektivskih serija čeka Maks Liberman (Metju Bird), mladi učenik legendarnog psihoanalitičara Sigmunda Frojda. Uz pomoć policijskog inspektora Oskara Rajnharda (Jurgen Maurer), on razotkriva mehanizme neobičnih zločina na ulicama veličanstvene prestonice bivše Austrougarske. Ovaj dvojac, šerlokovskih manira, spreman je da kroz trodelni serijal “Ubistva u Beču” (od 12. jula, nedeljom od 21.00 na Epik drami) istraži neke od najintrigantnijih smrti tog vremena i zabavom za “vijuge” ispuni letnje dane domaće TV publike.

Da će ta zabava biti visokog kvaliteta, garantuje činjenica da seriju potpisuje proslavljeni scenarista Stiv Tompson, u čijem portfoliju su naslovi poput “Šerloka”, “Moći iz senke” i “Jerihona”. Tako ćemo se već u prvoj epizodi susresti sa ubistvom mladog medijuma koje se na prvi pogled može nazvati paranormalnim, budući da će metak iz tela ubijenog – nestati. Maks i Oskar istraživaće groteskne serijske zločine povezane sa austrijskim nacionalistima, koji ne kriju mržnju prema imigrantima u Beču, a put će ih na kraju odvesti do grupe kadeta vojne škole koji u slobodno vreme praktikuju sadizam i opasne umne igre.

Preplićući zločin i neobične psihološke profile i fenomene, “Ubistva u Beču” okupiraju sve instinkte dobrog TV detektiva, spremnog da pred malim ekranom sa uživanjem “preznoji” mozak.

– Mada nisam studirao medicinu kao Maks, već englesku književnost, veliki broj radova koje sam pisao na fakultetu za temu je upravo imao Frojdova izučavanja. Psihologija me zanima još od srednje škole, a osim što sam kao i Maks pročitao gotovo sve Frojdove radove, sa njim delim i smisao za humor. Dodatno, poput njega, volim da guram nos tamo gde mu nije mesto. Zbog toga smatram da bih bio odličan u rešavanju zločina. Mada će vam moji prijatelji reći da bih bio bolji u osmišljavanju istih. Često mi prebacuju što kad odem kod nekoga u goste brzo počnem da preturam po njegovim fiokama i životu. Nije ni čudno što mi se toliko dopala ova serija – poručuje Metju Bird.

“Ubistva u Beču” zasnovana su na romanima pisca Romana Talina. Režiju potpisuju Robert Dornhelm, nominovan za Oskar i nagradu Emi, i Umut Dag.

U seriji se pojavljuju i britanska glumica Amelija Bulmor, u ulozi Maksove majke Rahel Liberman, zatim nemačka mlada nada Luiz fon Fink kao Maksova devojka Klara, dok ćemo u roli engleske naučnice Amelije Lidgejt gledati zvezdu serija “Drakula”, “Kruna” i “Strela” – australijsku glumicu Džesiku de Gau.

LEKCIJE IZ PROŠLOSTI

NAJZANIMLjIVIJI deo serijala, i za glumce i za producente, bilo je putovanje u Beč iz 1906. godine. Kako poručuju, ne samo zbog činjenice da ih je povelo stotinu godina u prošlost, već i zbog lekcija koje su na toj “ekskurziji” naučili.

– Beč je u to vreme bio isto što su danas Njujork ili Šangaj. Planetarno žarište kulture i umetnosti – epicentar sveta. Zanimljivo je da je čak i u tom kosmopolitskom velegradu, sirotinja ta koja je najviše ispaštala. Radeći na seriji shvatili smo da je Beč iz 1906. ogledalo današnjice. Ono što je usledilo bio je Prvi svetski rat. Nadamo se da tu lekciju čovečanstvo sada neće ponoviti – poručuje Andreas Kam, jedan od producenata serije.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Meryl Streep je bila ‘toliko depresivna’ snimajući film ‘Đavo nosi Pradu’

Vanja A

Princ Charles je bijesan: „Meghan je potrošila sav moj novac“

Vanja A

Putinov avion košta 455 miliona eura

Vanja A

Ostavite komentar