13. Aprila 2021.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober podnio ostavku

Big Portal

Rudolf Anšober je na upravo održanoj pres konferenciji, naveo da njegova energija i fizičko stanje ne dopuštaju puni angažman u jednom teškom trenutku za zemlju.

Anšober ostaje ministar do idućeg ponedeljka. Ko ga zamenjuje, još nije poznato.

Posle odlaska ministarke kulture Ulrike Lunaček prošlog maja, Anšober je druga politička žrtva pandemije korone u Austriji.

I Anšober i Lunaček su članovi Partije Zelenih, manjinskog partnera u vladajućoj austrijskoj koaliciji sa konzervativnom Narodnom strankom.

Lunaček je otišla pod pritiskom, zbog javnih kritika za nekompetentnost u krizi. Za razliku od nje, Anšober je bio vrlo popularan, do kraja prošle godine čak u ispitivanjima javnog mnjenja popularniji od kancelara.

Situacija se promenila od januara i februara, kada je postalo jasno da je tempo vakcinacije u Austriji spor, da vakcina nema dovoljno i da se čitav plan imunizacije stanovništva pomera za leto.

Istočni deo Austrije se od početka aprila nalazi u tvrdom zaključavanju, koji je trebalo da traje do 6. aprila, a sad je produžen do 2 maja.

Incidencija u Austriji je preko 200, pri čemu je najlošije u Beču, gde je ta cifta – broj obolelih u sedmodnevnom proseku na 100.000 stanovnika – preko 300. Jedinice intenzivne nege u bolnicama na istoku zemlje se nalaze pred ekstremnim izazovom, ako se trend ne preseče dolazi do trijaže.

Od januara, kada je postalo jasno da imunizacija ne teče kako treba, vlada je epidemiološku politiku spustila na regionalni nivo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare