Austrijski mediji: Terorista iz Beča obučavan u kampu u Severnoj Makedoniji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrijski mediji: Terorista iz Beča obučavan u kampu u Severnoj Makedoniji

Atentator Kujtim Fejzulaj (20), koji je u ponedeljak uveče u Beču u terorističkom napadu usmrtio četiri osobe, nije bio “vuk samotnjak”, već neko ko je bio tesno umrežen sa austrijskom islamističkom scenom, ističe bečki dnevnik “Esterajh”.

Esterajh navodi da je u fokusu istraga jedna džamija u 16. bečkom okrugu, koju si, kao i Kujtim Fejzulaj, posećivali “poznati” islamisti.

Dodaje da su u toj džamiji, regrutovani borci za Islamsku državu.

Policija istražuje i ko je obučio Fejzulaja da upotrebljava oružje, a tu postoje tragovi koji vode u Nemačku, odnosno jednog kampa za obuku terorista u Severnoj Makedoniji, gde je često putovao.

Dnevnik se poziva na dosije Fejzulaja, koji je bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja, a pušten je prevremeno iz zatvora jer je izigrao vlasti uverivši ih da se deradikalizovao.

U tom dosijeju se navodi da je mladić sa makedonskim poreklom odgojen po islamskoj veri, i da je postao “salafističko džihadistički pristalica političkog takfirizma”.

Dodaje se da to znači da je odobravao nasilje kao put za nametanje “ispravnog puta”.

Fezjluj je, zajedno sa jednim prijateljem, pokušao da ode u džihad u Siriju, ali u tome nije uspeo, već su ga uhapsile turske vlasti, koje su ga izručile Austriji, gde je odgovarao pred sudom.

Tokom istrage, nakon njegovog terorističkog napada, policija je u više gradova Austrije uhapsila 14 lica, koja su imala vezu sa Fejzulajem, za koje se smatra da bi mogli biti saučesnici.

Takođe i u Švajcarskoj uhapšena su dva lica koja su imala kontakt sa njim.

Četvoro civila i jedan napadač ubijeni su terorističkim napadima u Beču.

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar