Austrijska policija uhapsila je 30 islamista - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrijska policija uhapsila je 30 islamista

Austrijska policija sprovela je danas pre podne akciju u četiri pokrajine protiv osoba i udruženja koji podržavaju Muslimansko bratstvo i Hamas.

Državno tužilaštvo u Gracu naložilo je istragu protiv 70 osumnjičenih, te je usled te akcije sproveden pretres 60 stanova, kuća, poslovnih prostora i prostora udruženja.

Usled pretresa 30 osoba je lišeno slobode, odnosno privredeni su na hitno saslušanje.

Tužilaštvo Grac navelo je da vodi istragu protiv više od 70 osumnjičenih i više udruženja i preduzeća, zbog sumnje terorističkog udruživanja, finansijranja terorizma, udruživanja protiv bezbednosti zemlje, te kriminalne organizacije i pranja novca.

Ukazano je da ova akcija nema nikakve veze sa terorističkim napadom u Beču od 2. novembra, već se radi o akciji koja je rezultirala na osnovu sveobuhhvatne i intenzivne jednogodišnje istrage.

“Delujemo protiv kriminalnih, ekstremističkih organizacija punom snagom i svim mogućim sredstvima pravne države“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

On je preneo da je intenzivnim radom policije uspeo udarac protiv plodnog tla ekstremizma.

Ministarka za integraciju Suzane Rab rekla je da se radi o veoma važnom udarcu protiv ekstremističkih ideologija.

“Ovom akcijom protiv Muslimanskog bdrastva pokazujemo da vodimo ozbiljnu borbu protiv radikalnih, ekstremističkih ideologija. Nećemo dopustiti da se Austrijom šire ekstremističke ideologije“, poručila je ona.

Ukazala je da je i iz ugla integracije veoma opasno ako se uticaj političkog islama iz inostranstva, preko udruženja kao što su Muslimansko bratstvo doseže do Austrije.

Akcija policije sprovedena je na istoku i jugoistoku Austrije.

Inače akcija je počela oko pet ujutro, a u njoj je učestovalo oko 100 čuvara reda.

Operacija policije u pokrajinama Beč, Štajerskoj, Donjoj Austriji i Koruškoj, tokom koje su zaplenjeni elektronski uređaji, ali i dokumenti, okončana je oko 8:30.

Danas objavljeno

Nesvakidašnji „trejd“ obavljen: Britni Grajner je slobodna

Vanja A

Kremlj: To je naše, zauzećemo

M.

Granatirana Rusija

M.

Ostavite komentar