5. Marta 2022.

Austrija ukinula skoro sve epidemiološke mjere, osim u Beču

Big Portal

Tako su ukinuta ograničenja pristupa ugostiteljskim objektima, manifestacijama i drugim mjestima.

Ukinute kovid propusnice i ograničenja
Na osnovu austrijske odluke vlade, više nec´e biti u primjeni ni „2G“ (vakcinisani, preležali), a ni „3G“ (vakcinisani, preležali ili testirani) potvrda, pa c´e svi moc´i da koriste usluge ugostiteljskih objekata, da idu na stadione, u prodavnice…

Takođe se ukida ograničenje radnog vremena u ugostiteljstvu i sa radom može početi i noc´na gastronomija koja je 59 nedjelja bila zatvorena.

Isto tako ukida se i „3G“ pravilo na radnom mjestu.

Kao jedina epidemiološka mjera ostaje na snazi obaveza nošenja maski, ali samo na mjestima koja koriste i rizične grupe, a to znači u supermarketima, apotekama, bankama, trafikama, benzinskim pumpama, u institucijama. Isto tako FFP2 maska mora se nositi u javnom prevozu, u taksi vozilima, ali i školskom transportu.
Specijalna pravila važe i dalje u ustanovima za njegu i staračkim domovima. Posjetioci moraju da se pridržavaju „3G“ pravila odnosno moraju biti vakcinisani, ili imati potvrdu o preležanom kovid 19, odnosno PCR test, te moraju nositi i masku. Isto važi i za osoblje ovih ustanova i bolnica.
Za skupove sa više od 50 ljudi od sada se mora samo izraditi koncept prevencije, koji c´e se samo nasumično provjeravati od strane opštinskih vlasti.

Beč zadržava stroža pravila
Sve to c´e važi u osam od devet austrijskih pokrajina – samo ne i u Beču. Bečke vlasti su se odlučile na oprezno popuštanje mjera, uz zadržavanje „2G“ pravila na određenim mjestima.

Tako c´e Bečlije za posjetu ugostiteljskom objektu, za razliku od drugih pokrajina, morati i dalje imati sa sobom važec´i sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovid19. Međutim ukinuta je obaveza nošenja maski, kako za goste, tako i osoblje ugostiteljskih objekata.

I Beč, kao i ostatak Austrije, ukinuo je ograničenje radnog vremena, čime je omoguc´en ugostiteljskim objektima noc´ni rad.

Međutim, kao i u ostalom ugostiteljstvu, i u objektima koji rade noc´u primjenjuje se „2G“ pravilo.

U hotelima, izuzev u ugostiteljskom dijelu, nije potreban nijedan sertifikat, a tako ni negativan test.

Za manifestacije u zatvorenom prostoru i dalje ostaje na snazi obaveza nošenja maski, ali je ukinuto „2G“ pravilo, koje se primjenjuje za sportske manifestacije u zatvorenom prostoru, ali bez maski.
Kada je riječ o prodavnicama kupci moraju nositi FFP2 masku, dok ta obaveza važi samo za osoblje supermarketa, apoteka, i slično.

Isto tako i kod frizera, pedikira, manikira, u salonima ljepote mušterije moraju nositi masku, ali ne i zaposleni, prenio je Tanjug.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare