Austrija ukida zabranu letova iz BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Austrija ukida zabranu letova iz BiH

Austrija će od danas1. augusta, ukinuti zabranu komercijalnih letova iz većine balkanskih zemalja, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Ovim će biti olakšan povratak u ovu zemlju državljanima BiH s austrijskim prebivalištem.

Redovni letovi za Austriju će biti dozvoljeni iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore. Kako se navodi u NOTAM-u, hitnom zrakoplovnom obavještenju koje je upućeno avioprijevoznicima, zabrana zračnog prometa iz balkanskih zemalja u Austriju će biti ukinuta u ponoć 1. augusta, javlja EX-YU Aviation News.

Podsjetimo da su iz Wizz Aira ranije najavili da će do sredine septembra prekinuti operacije na relaciji Tuzla – Beč. Da li će doći do novih ažuriranja linija, ostaje da vidimo.

Austrian Airlines, s druge strane, od sutra će ponuditi usluge avioprijevoza između Sarajeva i Beča, dva puta sedmično.

Air Serbia će od sutra nastaviti s letovima na relaciji Beograd – Beč, dok će Wizz Air od 9. augusta obnoviti letove od Niša do Beča. Wizz Air će također obnoviti svoje linije iz Prištine i Ohrida do austrijske prijestolnice. Ponovo će biti uvedena i linija Podgorica – Beč.

Austrija je ukinula i zabrane letova iz Velike Britanije, Švedske, Portugala, Kine, Albanije, Rumunije, Bugarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Egipta i Irana.

Međutim, podsjetimo da je ulazak u Austriju zabranjen iz većine balkanskih zemalja, uključujući i BiH. U skladu s nedavnom odlukom jeidno građani BiH s austrijskim prebivalištem mogu ući u Austriju s negativnim PCR testom. Ukoliko se ne uspiju testirati u BiH, PCR test mogu uraditi i u Austriji u roku od 48 sati.

Za državljane trećih zemalja koji nemaju prebivalište u Austriji na snazi je zabrana ulaska. Izuzeci su samo ulasci kroz šengenski prostor i određene zemlje, za sezonske radnike, medicinsko osoblje, diplomate i putnike u tranzitu.

Klix.ba

Danas objavljeno

Zaplijenjene cigarete vrijedne više od 78.000 KM

M.

Pompeo iznosi dokaze da je kovid postojao prije decembra 2019?

M.

Potonuo ruski teretni brod kod obale Turske

M.

Ostavite komentar