Austrija ukida karantin za putnike iz više zemalja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija ukida karantin za putnike iz više zemalja

Ministarstvo zdravstva Austrije objavilo je novu odredbu za ulazak putnika u Austriju, ukinuvši za mnoge zemlje do sada obavezni desetodnevni karantin.

Karantin je ukinut za sve zemlje u austrijskom susjedstvu sa niskom incidencijom kao što su Njemačka, Italija, Lihtenštajn, Švajcarska, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska.

Dosadašnju obaveznu samoizolaciju od sutra će zamijeniti nova odredba prema kojoj putnici na austrijskom graničnom prelazu treba da predoče dokaz o vakcinisanjum s tim da od prve vakcinacije mora proći najmanje 22 dana, o ozdravljenju, odnosno potvrdu da su preboljeli Kovid-19 u proteklih šest mjeseci ili svježi negativni (PCR) test ne stariji od 72 časa ili negativni antigen test ne stariji od 48 časova.

Nova uredba austrijskog Ministarstva zdravstva, objavljena kasno sinoć, stupa na snagu sutra, saopštio je ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn.

On je napomenuo da su za putnike iz zemalja sa promijenjenim virusnom mutacijama kao što su Indija, Brazil i Južna Afrika i dalje na snazi posebna, znatno stroža ograničenja.

Mikštajn je naveo da će se kod vakcinisanih lica priznavati sve vakcine koje je dozvolila Agencija za lijekove EU (EMA) ili one koja su uspješno prošle određeni proces Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U njegovom saopštenju se upozorava da se vakcinisanje Sputnjikom V ne priznaje, za razliku od kineske vakcine Sinopharm, koja je od SZO dobila dozvolu za “upotrebu u nuždi”, prenosi zagrebački “Večernji list”.

Ministarstvo zdravlja navelo je da se karantin ukida za sve zemlje u austrijskom susjedstvu s niskom vrijednosti incidencije, kao i niz drugih evropskih zemalja i Australije i Novog Zelanda.

Austrija je za putnike iz “rizičnih” zemalja, u koje je uvrštena i Hrvatska, takođe popustila uslove ulaska u zemlju.

Od sutra se ukida karantin za vakcinisane osobe, s tim da od prvog vakcinisanja mora proći najmanje 22 dana, i one koje su preboljele zarazu Kovid-19 u proteklih šest mjeseci.

Ta privilegija se ne odnosi na testirane osobe, bez obzira na negativan test, i one, kao i do sada, moraju i dalje u obavezni desetodnevni karantin, koji mogu prekinuti nakon pet dana negativnim PCR ili antigen testom.

Svi putnici bez obzira na jedan od ta tri statusa moraju pri ulasku u Austriju obavezno predočiti dokaza o vakcinisanju, ozdravljenju ili testiranju na njemačkom ili engleskom jeziku.

Danas objavljeno

“Nova normalnost” Kine: Amerika sumnja

M.

Šmit nametnuo izborni zakon BiH

M.

Novak lako do titule u Tel Avivu

Zeljka

Ostavite komentar