Austrija se od danas postepeno otključava - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija se od danas postepeno otključava

Austrija od danas kreće sa postepenim popuštanjem epidemiološke mjere zaključavanja, što predviđa ponovno otvaranje radnji, škola i uslužnih delatnosti.

Od danas škole ponovo otvaraju vrata za đake, posebno osnovce, koji će imati svakodnevnu nastavu, ali će zato morati i dva puta nedeljno – ponedeljak i srijedu, da se testiraju.

Za starije uzraste je predviđena podjela razreda, kao i nastava u smjenama.

Pošto će oni ići u školu samo dva dana, a ostatak će imati online nastavu, za njih je predviđen jedan test nedeljno.

Isto tako oni će morati nositi maske tipa FFP2.

Nastavu će moći da pohađaju samo đaci koji budu dopustili testiranje, dok oni koji to odbijaju moraju ostati na online nastavi.

Takođe, od danas ponovo počinju da rade pružaoci usluga uslužnih djelatnosti, kao što su frizeri, maseri, manikiri, pedikiri, saloni ljepote…

Međutim, ko želi da ide kod frizera, masera, u salon ljepote, moraće prethodno da se testira i ima negativan test ne stariji od 48 sati.

Za pružaoce usluga uslužnih djelatnosti važi obavezno nedeljno testiranje, što važi za zaposlene u svim oblastima u kojima imaju direktan kontakt sa mušterijama.

Kada je riječ o prodavnicama one se otvaraju pod strožijim režimom, a on predviđa obavezno nošenje FFP2 maski, kao i ograničenje broja kupaca prema sistemu da po kupcu mora stojati na raspolaganju 20 kvadrata.

Omogućeno je i otvaranje muzeja, zooloških vrtova, biblioteka, u kojima će, kao u radnjama važi obaveza nošenja FFP2 maski i ograničen broj posjetilaca.

Popuštanjem mjera ukida se i cjelodnevni policijski čas, koji će biti na snazi od sada u vremenu od 20 do šest sati ujutro.

Istovremeno povećane su i kazne za nenošenje maski i nepoštovanje distance od najmanje dva metra, koje sada iznose 90 evra.

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar