Austrija revidirala spisak - Srbija i dalje na spisku rizičnih zemalja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija revidirala spisak – Srbija i dalje na spisku rizičnih zemalja

Austrija je revidirala spisak zemalja koje je označila kao rizične za putovanja svojih građana i sa njega skinula pojedine regione u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Srbija je ostala na spisku rizičnih zemalja.

Na pitanje Tanjuga zašto to nije učinjeno i za Srbiju, koja ima povoljniju epidemiološku situaciju od mnogih zemalja Evrope, Tanjugu je iz Ministarstva spoljnih Austrije rečeno da se odluka donosi na osnovu više kriterijuma.

“Za Hrvatsku i Bugarsku od sutra važi delimično upozorenje za putovanje, to jest samo su pojedini regioni te dve zemlje izuzete. Procena bezbednosne situacije zemlje za putnike iz Austrije se zasniva na više faktora, koji se svi uzimaju u obzir prilikom procene kovid-situacije”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Navedeno je da je Ministarstvu u ukupnoj proceni uvek najviši prioritet bezbednost državljana Austrije.

Ministarstvo je, u odgovoru Tanjugu, istaklo da u odlučujuće kriterijume, između ostalih, spadaju epidemiološki razvoj, odnosno broj novozaraženih po 100.000 stanovnika, broj testova po 100.000 stanovnika.

Takođe se uzima u obzir mogućnost ulaska u zemlju i mobilnosti, to jest da li postoje zabrane ulaska, letovi, policijski čas, i slično.

Dalji kriterijum su medicinske mere predostrožnosti, kao što su testiranja i odredba o karantinu, te i medicinsko snabdevanje, kao i kapaciteti bolnica.

U Beču ističu da prate detaljno broj novozaraženih među povratnicima sa putovanja.

“Kovid-situacija se za sve zemlje, uključujući Srbiju, neprestano analizira i adaptira, tako da se nivo upozorenja može u svako vreme promeniti, i u slučaju održivo pozitivnog razvoja biti preduzete mere popuštanja. S tim u vezi je Ministarstvo spoljnih poslova u stalnom kontaktu sa MInistarstvom zdravlja, kao i unutrašnjih poslova, te i kabinetom kancelara”, navedeno je u odgovoru.

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar