Austrija pozvala na razgovor ambasadora Hrvatske jer je Milanović lokdaun uporedio s fašizmom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Austrija pozvala na razgovor ambasadora Hrvatske jer je Milanović lokdaun uporedio s fašizmom

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo je na razgovor ambasadora Hrvatske u toj zemlji, Daniela Glunčića nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović lokdaun ili zatvaranje za nevakcinisane u Austriji nazvao fašizmom.

Kritike hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o merama protiv koronavirusa u Austriji izazvale su diplomatsko uznemirenje u Beču, navodi Di Prese.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je hrvatskog ambasadora na razgovor zbog “veoma uznemirujućih izjava hrvatskog predsednika”.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je “jasno izrazilo zaprepašćenje u vezi sa datim izjavama”.

“Poređenje mera protiv pandemije kovida 19 i fašizma je neprihvatljivo. Naša je odgovornost da zaštitimo ljude u Austriji. Tu odgovornost ispunjavamo”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te države.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u utorak je u tokom boravka u Vatikanu komentarisao mere u Austriji, koja je nevakcinisane stavila u lokdaun. Taj potez Austrije Milanović je nazvao “fašizmom”.

“Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. To nije znanstveno pitanje, ovo više veze sa znanošću nema. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je poručio građanima da se vakcinišu, ali da građani imaju pravo na zaštitu od, kako je rekao, samovolje, prenosi Indeks.

“Gdje su sad europski birokrati? Ljudima braniti da izađu na ulice? To je fašizam”, rekao je Milanović.

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar