Austrija odlučila: Sa spomenika u Blajburgu uklonjene oznake NDH - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija odlučila: Sa spomenika u Blajburgu uklonjene oznake NDH

Oznake fašističke Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ skinute su sa spomenika vojnim formacijama NDH u Blajburgu u Austriji, u skladu sa preporukama saveznih i naredbama lokalnih austrijskih vlasti, javlja RTS.

Na ovom spomeniku, koji je podiglo proustaško udruženje “Blajburški počasni vod”, do sada su bili natpisi na hrvatskom jeziku “Čast i slava paloj hrvatskoj armiji u maju 1945” i na njemačkom “U znak sjećanja na pale Hrvate u maju 1945”.

Prevod na njemački bio je lažan i kamufliran, pa, dok je hrvatska varijanta otvoreno odavala počast vojsci jedne fašističke države unutar Hitlerovog bloka, njemačka varijanta je samo konstatovala patnju jednog naroda u ratu.

Pored natpisa je stajala hrvatska šahovnica sa početnim bijelim poljem, kakva je bila u upotrebi u NDH.

Sredinom marta su lokalne vlasti austrijske pokrajine Koruške prvo naredile da se sa kamena ukloni hrvatski natpis, a prije dva dana je uklonjen i grb.

Na spomeniku su ostali samo neutralni njemački natpis i veliki crni krst.

Proustaška okupljanja na Blajburškom polju su od ove godine potpuno zabranjena na preporuku Odbora za unutrašnju politiku austrijskog saveznog parlamenta.

Ono što će se od te manifestacije i dalje odvijati na austrijskom tlu jeste bogosluženje 13. maja u lokalnoj crkvi u Blajburgu /Pliberku/ pod ingerencijom Zagrebačke nadbiskupije, nakon kojeg će uslijediti polaganje vijenaca kod spomenika.

Hrvatski sabor i dalje ostaje pokrovitelj manifestacije na Blajburškom polju, s tim da se ona sada održava na groblju Mirogoj u Zagrebu i u Udbinama kod Zadra.

Kako navodi RTS, zbog stalnih novoustaških i starorevizionističkih ekscesa, austrijski parlament je u julu 2020. godine ovlastio grupu specijalista za istorijsku i pravnu procjenu hrvatskog skupa u Blajburgu.

Rezultat njihove procjene, objavljen u novembru prošle godine, glasio je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko djelovanje i propaganda.

Odbor za unutrašnju politiku parlamenta je početkom marta zabranio skup, nakon čega je uslijedila i reakcija lokalnih vlasti u Klagenfurtu i Pliberku, te je sa spomen-kamena u dva koraka uklonjen sporni sadržaj.

Danas objavljeno

Njemački kancelar najavio posjetu zapadnom Balkanu

M.

Dozvoljene posjete hospitalizovanim pacijentima u UKC Srpske

M.

SIPA pretresa 12 lokacija u dva grada

M.

Ostavite komentar