Austrija: Nevakcinisani ne mogu u kafiće, restorane i frizerske salone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija: Nevakcinisani ne mogu u kafiće, restorane i frizerske salone

Zbog dramatičnog pogoršanja dnevnog broja novozaraženih virusom korona i sve veće popunjenosti kapaciteta na jedinicama intenzivne njege, austrijska Vlada donijela je večeras odluku da od ponedjeljka pooštri mjere i uvede pravilo “2G” širom Austrije.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg saopštio je da se ubrzava ranije usvojeni plan sa pet nivoa i da će se od ponedjeljka primijeniti nivo 4 tog plana.

To znači da će se od ponedjeljka širom zemlje primijeniti “2G” pravilo koje predviđa da pristup ugostiteljskim objektima, uslužnim djelatnostima i slično dobijaju samo lica koja imaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 180 dana.

Istovremeno je naglašeno da na radnom mjestu ostaje na snazi “3G” pravilo, a to znači da će pored potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19, važiti i negativan test.

Odlukom Vlade nevakcinisani su de fakto sprečeni da koriste ugostiteljske objekte, hotele, kulturne ustanove, ustanove zabave, sportske manifestacije i manifestacije sa više od 25 osoba.

Dogovoreno je da se primijeni i četvoronedjeljni prelazni rok koji će omogućiti osobama sa primljenom jednom dozvom vakcine da uz pi-si-ar test ispune uslov “2G”.

Takođe je odlučeno da se uvede opšta obaveza nošenja maski više zaštitnog nivoa FFP2 u svim prodavnicama, muzejima I bibliotekama.

Rok važenja takozvanog “Zelenog pasoša” smanjen je sa godinu dana na devet mjeseci od druge doze.

Sve osobe koje su primile vakcinu Džonson i Džonson moraće do 3. januara da prime drugu dozu kako bi imali i dalje važeći “Zeleni pasoš”.

Što se djece tiče, za ulazak na mjesta za koja važi “2G” pravilo važiće i dalje takozvani “Nindža pas”, u kojem se nalaze naljepnice o obavljenom testiranju u školi, gdje se tri puta nedjeljno vrši testiranje đaka.

  • Situacija u Austriji je veoma ozbiljna, kao i u nizu drugih evropskih država. Dinamika je nevjerovatna i popunjenost kapaciteta na intenzivnoj njezi raste jasno brže nego što se očekivalo. U našoj je odgovornosti da zaštitimo građane. Tu odgovornost smo preuzeli – poručio je Šalenberg na konferenciji za novinare.

Ukazao je da je veoma važno brzo djelovanje, prije svega i ako se želi “spasiti” Božić i zimska turistička sezona.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da će već za par dana biti prekoračen broj od 500 popunjenih kreveta na intenzivnoj njezi.

Istovremeno je ukazao na djelotvornost vakcine, rekavši da uglavnom nevakcinisani prijete da teško obole i dospiju na intenzivnu njegu.

Mikštajn je prenio da je sa pokrajinama dogovoreno da se sa strožijim mjerama osigura veća bezbjednost.

  • Dugoročno ćemo ovu pandemiju samo svi zajedno moći savladati ako što više ljudi u Austriji bude zaštićeno vakcinom – poručio je on.

Prema prognozama, u novembru se očekuje da će broj dnevno novozaraženih dostići 15.000 do 20.000.

Danas objavljeno

Putin slavi 70. rođendan

M.

CIK BiH konačno odlučio da izađe pred novinare

M.

Brnabić: “On je lično zabranio”

M.

Ostavite komentar