Austrija namjerava da spriječi odlazak na odmor na Balkan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija namjerava da spriječi odlazak na odmor na Balkan

Austrijska vlada planira da, za vrijeme božićnih praznika, uvede pooštrene mjere za ulazak u zemlju, što bi moglo da spriječi i našu dijasporu da putuje u državu.

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedjelju dana moraće u obavezni desetodnevni karantin.

Ta mjera pogodila bi povratnike iz svih susjednih zemalja Austrije, ali prije svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su porijeklom najveće migrantske zajednice.

Ova mjera trebalo bi da stupi na snagu pred katolički Božić i da traje najmanje do 10. januara.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namjerama vlade, da se “oslobode” karantina negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ova mjera ima za cilj da se odvrate prije svega stanovnici Austrije porijeklom sa Balkana i Turske od odlaska tokom božićnih praznika na odmor u domovinu.

Prije svega zbog Srba, mjera austrijske vlade najvjerovatnije će trajati do poslije pravoslavnog Božića.

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao poslije isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali da urade u Austriji.

Ukoliko ne budu mogli da se na vrijeme jave na posao prijete im radno-pravne posljedice.

Iz krugova vlade ističu da ta mjera treba da spriječi treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem novembra imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedjeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.

Danas objavljeno

Vučić: Žiofre ponovio stav Brisela o uvođenju sankcija Rusiji

M.

Evropi prijeti blekaut?

M.

“Nepristojna ponuda” za ruskog ambasadora; Moskva bijesna

M.

Ostavite komentar