Austrija: Nakon kraha koalicije neizvjestan ishod izbora za Evropski parlament - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija: Nakon kraha koalicije neizvjestan ishod izbora za Evropski parlament

Nakon jučerašnjeg skandala u Austriji, potpuno je neizvestan ishod izbora za Evropski parlament koji će biti održani u nedelju.

Istraživači javnog mnjenja ističu da se ne može proceniti kako će raspad koalicije uticati na izbore iduće nedelje.

“Polazna situacija se značajno promenila i dosadašnja istraživanja mogu da se bace u smeće“, rekao je Peter Hajek (Public Opinion Strategies).

On je naglasio da sada istraživači javnog mnjenja moraju početi od nule, jer su sva ispitivanja sprovedena proteklih nedelja i meseci neprimenjiva.

Izbori za Evropski parlament sada imaju sasvim drugi značaj, to jest postali su test izbori za predstojeće parlamentarne izbore, dodao je on. Hajek ističe da nema ni dovoljno vremena za ozbiljne izbore i da će biti potrebno dva do tri dana da se „situacija slegne“.

Ukazao je da posledice najavljivanja prevremenih izbora može imati posledice u svim pravcima.

Veliko je pitanje koja grupa birača će se mobilisati ili demobilisati novim razvojem situacije.

Prema iskustvu trebalo bi da se mobilišu opozicioni glasači, dok će glasači FPO biti demotivisani da izadju na biračka mesta, a što se tiče glasača Kurcove Narodne partije (FPO) teško je proceniti da li će ostati kod kuće.

Dalje pitanje je, ističe Hajek za APA, koja stranka će moći izneverenim glasačima FPO napraviti ponudu da ih zaokruže na glasačkom listiću.

Velika je verovatnoća, smatra on, da će delovi glasača FPO odustati od glasanja.

Volfgang Bahmajer iz OGM instituta ističe da će izbori za Evropski parlament biti u senci aktuelnih dogadjaja, jer su oni bili prava „politička bomba“.

Tako smatra da bi izlaznost mogla teoretski biti veća, jer je to prvo glasanje posle ovog skandala, ali mogla bi i pasti zbog frustracije gradjana.

“U svakom slučaju postojeća istraživanja se mogu baciti“, kaže i Bahmajer.

Danas objavljeno

Državni sekretar SAD u Ukrajini, na dnevnom redu – ruska agresija

M.

Predsjednik se vakcinisao, pa posavjetovao druge da to ne čine i vraća vakcine

M.

“SAD su nezadovoljne”

M.

Ostavite komentar