Austrija najavila: Kraj nošenju maski u školama i radnjama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Austrija najavila: Kraj nošenju maski u školama i radnjama

Austrijska vlada najavila je danas dalje popuštanje mera uvedenih usled pandemije koronavirusa.

Od 15. juna predviđa se ukidanje obaveze nošenja maski na brojnim mestima, kao što su škole i prodavnice.

Maske će morati od tada da se nose samo još u gradskom prevozu, u apotekama, te i kod uslužnih delatnosti kod kojih nije moguće održati odstojanje od jednog metra, kao što su frizeri.
Vlada je dalje, kako je preneo kancelar Sebastijan Kurc, odlučila i da donese dalje olakšice za gastronomiju – produženje radnog vremena do jedan sat, i ukidanje ograničenja broja gostiju za jednim stolom.

Između stolova moraće i dalje da se ostavi prostor od najmanje jednog metra, a kolike grupe ljudi će sedeti za stolom odlučiće ugostitelji sa gostima, objašnjeno je na konferenciji za štampu.

Razlog za dalje popuštanje mera je, prema njegovim rečima, dalje smanjenje broja novih zaraza.

“Nalazimo se na dobrom putu. Građani su podneli veliku žrtvu i omogućili da danas stojimo tako dobro”, kazao je on dodajući da će dalji moto biti “manje pravila, više samoodgovornosti”.

Kurc je ukazao da vlada i dalje preporučuje nošenje maski tamo gde ima veće okupljanje ljudi, gde je tesno.

On je rekao da je niskom stopom zaraze opasnost od oboljenja postala manja, ali ističe da je još duga borba protiv koronavirusa.

“Znamo da ćemo se ovim virusom još pozabaviti sve dok ne bude bilo vakcine ili leka. Nadam se da će to biti za par meseci, ali moglo bi potrajati i par godina”, naglasio je Kurc.

I ministar zdravlja Rudolf Anšober ističe da se svet još nalazi usred pandemije, te da broj infekcija može onoliko brzo koliko sada pada, ponovo porasti.

Kazao je da je druga faza popuštanja mera bila jedna vrsta eksperimenta sa četiri velika koraka ponovnog otvaranja.

Dalja strategija je “tri puta 24”, a to, kako je objasnio, znači da se u roku od 24 sata treba testirati, u roku od 24 sata rezultati saopšteni i u dalja 24 sata sprovesti utvrđivanje kontakata u slučaju zaraze.

Vicekancelar Verner Kogler kazao je da će ukidanje maski značiti za mnoge zasukivanje rukava, jer će ponovo dobijena sloboda omogućiti veće posvećivanje privredi i zapošljavanju.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je da će i za policajce biti ukinuta obaveza nošenja maski, ali da će nastaviti da podržava zdravstvene vlasti u utvrđivanju kontakata obolelih.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar