11. Septembra 2021.

Austrija cijeli zapadni Balkan stavlja na crvenu listu

Big Portal

Pored zemalja zapadnog Balkana sa liste zemalja sa niskim epidemiološkim rizikom “ispale” su i SAD, Јermenija, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Јapan i Tajland.

Iz tih zemalja je od sada moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji.

Na “zelenu listu” stavljen je jedino Urugvaj, koji je do skoro bio među zemljama gdje se širi novi soj.

Inače, Uredba je donijela još jednu novinu, a to je produženje roka važenja vakcinacije sa devet na 12 meseci.

Do sada je važilo pravilo da se lice tretira kao vakcinisano devet mjeseci od prijema druge doze, a od sada se taj rok produžava na 360 dana.

Nova uredba trebalo bi, prema Ministarstvu, da bude objavljena iduće nedelje, prije stupanja na snagu novih epidemioloških mjera, koje su najavljene za srijedu, a koje predviđaju ograničenja prije svega za nevakcinisane.

Naime, od 15. septembra mjere će se pooštravati na osnovu popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Tako od srijede, kada se očekuje popunjenost od 10 odsto, stupaju na snagu nove mjere, koje predviđaju da nevakcinisana lica moraju da nose maske višeg nivoa zaštite, FFP2 u svim prodavnicama, dok će tu vrstu maske vakcinisani i izliječeni od kovida morati nositi samo u prodavnicama namirnica, supermarketima, i javnom prevozu.

Takođe se smanjuje i rok važenja antigentesta na 24 sata, a PCR testa na 48 sati, čime će biti potrebno češće testiranje nevakcinisanih ako žele u kafiće, restorane, bioskope…

Kada kapaciteti intenzivne njege budu dostigli nivo popunjenosti od 15 odsto, stupaju na snagu dalja pooštrenja koja predviđaju, prije svega, da na velike manifestacije sa više od 500 ljudi i u lokale noćne gastronomije mogu ući samo lica koja poseduju sertifikat o vakcinaciji ili preležanom kovidu-19.

To znači da će moći da uđu samo vakcinisani i izliječeni, ali kojima od oboljenja nije prošlo više od šest meseci.

Vlasti još moraju riješiti da li to važi samo za goste ili i zaposlene.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn najavio je da bi ova mjera mogla biti, kasnije prošiena na svu gastronomiju i hotelijerstvo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare