Australijski vojnici osumnjičeni za ubistva meštana u Avganistanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Australijski vojnici osumnjičeni za ubistva meštana u Avganistanu

Vlasti Australije saopštile su da će 19 aktuelnih i bivših vojnika biti upućeno kod specijalnog istražitelja zbog mogućeg krivičnog gonjenja za navodno ubistvo 39 meštana Avganistana, od kojih su većina bili zarobljenici i nisu bili naoružani.

Iznoseći detalje nalaza dugo očekivane istrage o ponašanju osoblja specijalnih snaga u Avganistanu u periodu između 2005. i 2016. godine, australijski general Angus Džon Kempbel rekao je da postoje verodostojne informacije o tome da je 25 pripadnika osoblja australijskih specijalnih snaga počinilo 39 nezakonitih ubistava u 23 odvojena incidenta.

Prema izveštaju, većina ubijenih, koji uključuju zatvorenike, poljoprivrednike i druge meštane u Avganistanu, držani su kao zarobljenici kada su ubijeni i zato ih je štitilo međunarodno pravo, prenosi Rojters.

Kempbel je rekao da će zbog toga 19 aktuelnih i bivših članova australijske vojske biti upućeno kod specijalnog istražitelja, koji će uskoro biti imenovan, kako bi se utvrdilo da li postoji dovoljno dokaza da oni budu procesuirani.

“Sva ta ubistva su se dogodila izvan ‘žarišta bitke'”, rekao je Kempbel.

Dodao je da ovakvi nalazi ukazuju na najozbiljnija kršenja pravila ponašanja vojske i profesionalnih vrednosti.

“Protivpravno ubijanje civila i zatvorenika nikada nije prihvatljivo”, poručio je Kempbel.

RTS

Danas objavljeno

Masakr u vrtiću na Tajlandu preživjelo samo jedno dijete

Vanja A

Lavrov: “NATO je otišao predaleko”

Vanja A

Moskva: Neuspješno; Napad odbijen

Vanja A

Ostavite komentar