Australijski premijer: Razumem razočaranje Francuske, ali moramo zaštititi svoje interese - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Australijski premijer: Razumem razočaranje Francuske, ali moramo zaštititi svoje interese

Premijer Australije Skot Morison kaže da razume razočaranje Francuske zbog otkazivanja sporazuma o podmornicama sa Parizom, u korist sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, ali ističe da Australija mora da zaštiti svoje interese.

Skot Morison je istakao da razume razočaranje Francuske, ali je naglasio i da Australija mora da zaštititi svoje interese.

“Naravno da je u pitanju veliko razočarenje francuske vlade i to razumem”, rekao je premijer Morison.

Istakao je da Australija kao i svaka suverena država mora uvek da donosi odluke koje su u njenom suverenom, nacionalnom i odbrambenom interesu.

Francuska je odlučila da povuče ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija, nakon što je Australija postigla sporazum sa SAD i Velikom Britanijom kojim je okončan ugovor o nabavci podmornica iz Francuske vredan 40 milijardi dolara.

Kao središte novog bezbednosnog pakta “Aukus” između Australije, SAD-a i Velike Britanije, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornice na dizel pogon.

Cilj nove alijanse je suprotstavljanje sve većem kineskom vojnom prisustvu i uticaju na Pacifiku.

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar