12. Januara 2022.

“Australijo, ne lomi krila leptira Đokovića pod svojim točkovima”

Big Portal

Kolumnista Demijen Reili je u članku “U pohvalu Novaka Đokovića”, stao u odbranu srpskog tenisera u svetlu poslednjih dešavanja u Melburnu.

Kao i svi vi, uživam u drami Novaka Đokovića ‘tamo dole’. Ko ne bi? Ekstramno je zabavno. Sasvim je moguće da je najzdraviji svetski sportista proglašen opasnošću za javno zdravlje u naciji gde je dve trećine odraslih gojazno ili debelo zahvaljujući vladi koja je u raznim prilikama u protekle dve godine, dala više nego jasan utisak da je potpuno poludela. Čak i tokom najgorih faza pandemije ovde u Velikoj Britaniji, često sam bio zahvalan na tome što ne živim u Australiji, koja je kako su meseci prolazili, postepeno povećavala autoritarnu vatru koja može da se poredi samo sa Kinom i drugim tiranskim režimima“, piše Reili.

On je rekao i da je Australija bila u užasnom strahu protekle dve godine.

Kada policija počne da se bavi telefonskim prepoznavanjem lica i korišćenjem tehnologije za geolokaciju, kako bi pratila poštovanje pravila o samoizolaciji, kao i proveravanjem sadržaja šoljica za kafu koje su korištene kako bi se zaobišle naredbe o nošenju maski, znao sam da ima nešto više u svemu. Australija je, spolja, postala država jako spremna da se zatvori. Melburn, gde bi Đoković mogao da brani trofej u Melburnu, bio je 262 dana u lokdaunu. Otuda nije veliko iznenađenje videti australijsku policiju kako koristi Đokovićev slučaj da biber sprejem posipa njegove pristalice, koje su se okupile ispred kancelarije njegovih advokata da protestuju protiv tretmana prema njemu. U septembru, ista sila je ispaljivala gumene metke i patrone suzavca na protestima protiv zaključavanja. Toliko o ležernom stilu života“, piše britanski novinar.

Raili je priznao da mu je Novak omiljeni teniser.

Đoković mi je omiljeni igrač jer način na koji igra i kako se sa svim nosi, vidim ga kao harizmatičnog divljeg čoveka, što mi se dopada. Iz istog razloga, mada mu se divim na tome kako predivno igra, nisam neki poseban navijač Rodžera Federera, koji mi je oduvek delovao nekako buržoaski i korporativan. Da nije jedan od najvećih igrača svih vremena, mislim da bi radio u bankarstvu i vozio BMW i bio užasno dobar u skijanju. Đoković bi mogao da postane euroazijski ratni car“, dodao je Reili.

Novinar dodaje da je Novak podelio strane – da ga oni koji su za vakcinaciju, gledaju kao “iritantnog narcisa” koji “ne poštuje trud zdravstvenih radnika od kojih svi zavisimo”, dok ga oni koji se protive vakcinisanju gledaju kao “ne samo kao genija sa reketom, već kao nevakcinisanog pametnjakovića sposobnog da se provuče kroz beskrajnu propagandu koju je nametnuo globalni medicinsko-industrijski kompleks”.

Nisam antivakser, ali žao mi je Đokovića. Pročitao sam transkript sa njegovog saslušanja i čini mi se da je putovao u zemlju u dobroj nadi, verujući da mu je dato izuzeće koje je traženo. Ne zato što mi ga je žao, ali nadam se tome da će osvojiti Australijan open koji počinje sledeće nedelje. Želim mu da pobedi zato što mi se, kao i svakom drugom, smučio svaki aspekt ove pandemije“, napisao je.

Za kraj ostavio je sledeće.

Đoković sada predstavlja ne samo ljudsku snagu koju je kovid 19 sposoban da uništi, već individualca protiv bilo koje države – ne samo Australije – koja je iskoristila krizu da poveća i konsoliduje svoju moć nad ljudima kojima bi trebalo da služi. Želim mu da izdrži, koliko god bile šanse protiv njega. I da, kad ode kući, moraće da objasni više o tome šta je radio u danima kad je otkrio da ima koronu, 16. decembra. U međuvremenu, Australijo, molim te budi pažljiva da ne slomiš krila leptira – najvećeg igrača svih vremena, pod svojim točkovima. Napred, Novače“, zaključio je kolumnista Spektatora.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare