Australija se bori sa katastrofalnim požarima, premijer se hitno vraća sa odmora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Australija se bori sa katastrofalnim požarima, premijer se hitno vraća sa odmora

Australijska država sa najviše stanovnika Novi Južni Vels paralizovana je jutros zbog katastrofalnog požara i visokih temperaturama.

Jedna osoba je izgubila život u požarima koji takođe pustoše jugoistok zemlje.

Sidnej, najveći grad u državi Novi Južni Vels sa 5,2 miliona stanovnika prekriven je dimom od požara koji gore severno, južno i zapadno od grada. Neki požari su na samo 130 kilometara od Sidneja.

“Katastrofalni uslovi za požare ne mogu biti lošiji. Obzirom na to da ima toliko aktivnih požara u okolini to je recept za vrlo veliku zabrinutost i vrlo opasan dan”, rekao je šef vatrogasne službe te austrajijske države Šejn Ficsimons.

Prognozira se da će neki delovi u zapadnom Sidneju danas dostići temperaturu od 47 stepeni Celzijusa, mada je za kasnije danas najavljeno zahlađenje ali vlasti upozoravaju da bi jaki vetrovi mogli da utiču na nepredvidljivo kretanje požara.

U državi Novi Južni Vels na snazi je sedmodnevno vanredno stanje i oko 2.000 vatrogasaca bori se sa 100 šumskih požara.

Dva vatrogasca poginula su u četvrtak u borbi protiv vatre jugozaopadno od Sidneja.

Vlasti su potvrdile danas da je jedna osoba umrla, a 15 kuća je unišeteno u državi Južnoj Australiji kada su požari juče zahvatili brda Adelejd samo 40 kilometara od istoimenog glavnog grada te države. Jedna osoba je teško povređena dok je pokušavala da spase svoju kuću od požara.

Vlasti navode da je 23 vatrogasaca i nekoliko policajaca takođe povređeno dok više od 40.000 hektara gori širom Južne Australije.

Premijer te države Stiven Maršal rekao je da zna da će to biti scena pravog pustošenja, a da pored izgubljenih zgrada i vozila ima znatnih gubitaka stoke, životinja, useva i vinograda.

Australijska godišnja sezona požara koja je na vrhuncu za vreme leta u južnoj hemisferi, počela je ove godine rano posle neuobičajeno tople i suve zime. Oko tri miliona hektara izgorelo je širom zemlje tokom poslednjih nekoliko meseci, a devet ljudi je izgubilo život i više od 800 domova je uništeno.

Australijski premijer Skot Morison koji je kritkovan što je otišao na porodični odmor na Havaje u sred krize sa požarima izvinio se juče i rekao da će skratiti odmor i očekuje se danas nazad u Sidneju.

U zemlji se vodi rasprava o tome da li je Morisonova konzerevativna vlada preduzela dovoljno akcija da suzbije klimatske promene. Australija je najveći svetski izvoznik uglja i tečnog prirodnog gasa.

TANJUG

Danas objavljeno

Odobreno: Stižu tenkovi

M.

Kremlj: Lažne tvrdnje da je šef CIA Moskvi predložio tajni mirovni plan

M.

Imam iz Kozarca se izvinio za izgovorene riječi

M.

Ostavite komentar