26. Decembra 2022.

Australija mnogo duguje Novaku

Big Portal

Nikada Nole nije bio pred težim izazovom, nikada nije imao ni jači motiv.

Jer sva iskušenja koja je do sada u teniskom životu prošao biće duplirana ako ne i triplirana narednog januara. Osećanja zbog svega što je u Melburnu prošao ove zime, onog trenutka kada sleti na tamošnji aerodrom, eksplodiraće kao vulkan.

Za njega će to biti veoma emotivan povratak u verovatno najneprijatniju životnu epizodu, posle bombardovanja 1999. Ono maltretiranje koje je tamo doživeo ni kriv ni dužan pre skoro 12 meseci ostavilo je veoma bolan žig u njegovoj duši – samo on zna kako mu je tada bilo a i kako se osećati kada sleti i seti se svega što se dešavalo.

Da podsetimo, Australija je Novaku prvo izdala vizu, a kada je stigao u Melburn – oduzela mu je. Sve što je usledilo bilo je, za okvire vrhunskog sporta, neviđeno šikaniranje. Tretman prema Đokoviću je bio kao da je švercer droge a ne najuspešniji teniser svih vremena na njihovom Gren slemu.

A mogli su da mu jednostavno ne odobre vizu i da on ostane kod kuće i uživa sa porodicom u praznicima. Nisu to uradili, uhvatili su ga u makaze tamošnjeg politikanstva i neizmerno povredili. Jer on nikada ne bi pošao na taj put da nije prvo dobio vizu.

U takvom kovitlacu sećanja i osećanja, moraće Nole da nađe put do trijumfa. Jer, ako uspeh izostane, nema sumnje da će mnogi likovati, kao i da će njemu samom to biti mnogo veće razočaranje nego inače. Zato će za Novaka melburnški turnir predstavljati dosada nedoživljeno iskušenje. Jer takav pritisak nikada nije imao.

Prvi put u karijeri, njegova želja za trijumfom imaće mnogo veću dimenziju od pukog osvajanja pehara, ma koliko on bio važan. Nema dileme ni da će publika na Rod Lejver areni biti podeljena. Neće to biti teniski ambijent, više kao da je u pitanju neki veliki fudbalski derbi između navijača zaraženih suprotnostima.

Još ako Nole ostane pri nameri da svojim fanovima kupi ulaznice pa oni oboje tribine srpskim zastavama, nema sumnje da će to mnogima biti neka vrsta crvene marame. Kao na koridi.

I na Melburn parku strepe od situacije koju niko ne može da predvidi. Zato direktor turnira stalno pokušava da je drži pod kontrolom.

„Novak je popularan u Australiji i ima veliku navijačku bazu“, kaže Krejg Tajli, prvi čovek blokbastera u Melburnu.

Tajlija su mnogi u poslednjih godinu dana potpuno neopravdano krivili za Novakove januarske probleme, ali to uopšte nije tačno. Pre bi se Tajli mogao da optuži da je previše želeo dolazak devetostrukog šampiona.

Jer za svakog direktora turnira učešće jednog od najboljih tenisera u istoriji je imperativ. A neučešće – ravno katastrofi.

„Već se spremamo za Novakov dolazak“, ističe Tajli. „On će prvo igrati u Adelejdu a potom dolazi u Melburn. Mnogo sam pričao sa njim proteklih godinu dana, on je veliki šampion. Igra najbolji tenis i biće prvi favorit.“

Tajlijeva prva briga je da ne dozvoli raspaljivanje strasti. Dovoljno je setiti se koliko su australijski mediji blatili Đokovića i raspirivali neprijateljski odnos tamošnjeg javnog mnenja pa shvatiti koliko sve brzo može da se otme kontroli.

Baš zbog svega što se dešavalo prošlog januara, zbog sve nepravde koju su Australijanci natovarili na leđa Đokoviću, njihov moralan dug prema njemu je ogroman.

Ako su prošle zime totalno omanuli ne pokazavši ni trunku razumevanja za velikog šampiona, potpuno zanemarujući krivicu svoje vlade, sada bi bar delimično mogli da to poprave. Da vrate deo duga kroz maksimalno poštovanje čoveku čija je jedna od najvećih vrlina da svakoga poštuje.

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare