Australija i životinje: Koala na listi ugroženih vrsta - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Australija i životinje: Koala na listi ugroženih vrsta

Sve do 2012. godine, koala nije klasifikovana čak ni kao ranjiva vrsta, ali je onda doživela nagli pad.

Australija je uvrstila koalu na listu ugroženih vrsta na većem delu njene istočne obale, nakon dramatičnog pada broja ove životinje.

Populacija ovog torbara, nekada veoma brojna, smanjena je krčenjem šuma, požarima, sušama, bolestima i drugim pretnjama.

Savezna vlada saopštila je da lista važi za Kvinslend, Novi Južni Vels i Australijsku Prestoničku Teritoriju.

Nadležni su takođe pozvali da se učini više na zaštiti koala od ubrzanog smanjivanja staništa izazvanog klimatskim promenama.

Koala je tek 2012. godine u ovim državama i teritoriji označena kao ranjiva.

Zbog ubrzanog pogoršanja situacije, vlade su optužene za neuspeh.

“Ovaj spisak daje prioritet kada je u pitanju očuvanje koale”, izjavila je u petak ministarka životne sredine Suzan Lej.

Ona je rekla da zvaničnici osmišljavaju plan oporavka i da će aplikacije za razvoj zemljišta sada biti testirane u pogledu uticaja na vrste.

Prošlogodišnje istraživanje u Novom Južnom Velsu pokazalo je da će koale tamo izumreti do 2050. godine ako se nešto hitno ne preduzme.

Procenjuje se da je u velikim požarima koji su buktali 2019. i 2020. uginulo 5.000 koala, te da je pogođeno 24 odsto staništa samo u Novom Južnom Velsu.

“Koale su u roku od jedne decenije postale ranjiva i ugrožena vrsta. To je šokantno brz pad”, rekao je Stjuart Blanč, naučnik iz Svetske organizacije za prirodu (WWF) iz Australije.

“Današnja odluka je dobrodošla, ali neće sprečiti to što koale klize ka izumiranju, osim ako je ne prate snažniji zakoni i podsticaji zemljoposednika da zaštite njihove šumske domove.”

Naučnici upozoravaju da će klimatske promene takođe pospešiti šumske požare i sušu i smanjiti kvalitet ishrane ove životinje kada je reč o listu eukaliptusa.

Koale takođe nastanjuju i Južnu Australiju i Viktoriju, ali je njihov broj u padu na nacionalnom nivou, prema podacima grupa za zaštitu prirode.


Izvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Georgina zbog ove haljine izazvala raspravu

Vanja A

Srbija uskoro lansira satelit u svemir

V.R.

Voljela je kolegu sa filma, a onda ga prevarila sa rediteljem: Slike njene izdaje obišle su svijet, a sada se udaje za ženu

V.R.

Ostavite komentar