Aukcija završena: 5G mreža u budžet komšija donosi skoro 48 miliona evra - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Aukcija završena: 5G mreža u budžet komšija donosi skoro 48 miliona evra

Gradnja 5G mreže u Hrvatskoj može i službeno da počne.

Naime, javna aukcija je završena i dodeljeni su pojasevi 700 MHz, 3.600 MHz i 26 GHz na nacionalnoj, te 3.600 MHz na regionalnom nivou, piše Večernji list.

Tačno mesec dana trajala je javna aukcija frekvencijskog spektra za 5G mrežu u Hrvatskoj. Učestvovala su tri najjača domaća telekomoperatera HT, A1 i Telemach, te još šest operatera koji su se mahom javili za regionalne frekvencije.

Kako piše list, očekivanja o vrednosti licitacije su ispunjena i nadmašena te će se u državni budžet u ime 5G frekvencija uliti 359 miliona kuna (47,8 miliona evra). Naime, ukupan iznos naknada za korišćenje RF spektra koji je postignut na javnoj aukciji iznosi 358,995.433,00 kuna, saopštila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM).

Dozvole su izdate na 15 godina za sva područja dodele, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gde već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrede do 2023. te su se za ta područja nove dozvole izuzetno izdate na 13 godina. Po isteku dozvole je moguće produžiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na nivou EU.

Danas objavljeno

Patent Sony PlayStation Mobile Controller-a sugeriše u kom pravcu razmišlja kompanija

Vanja A

Xiaomi 12 serija možda neće biti prva koja će imati Snapdragon 8 Gen 1 SoC, stiže na kraju decembra

Vanja A

Apple ima viziju da svi uređaji pune jedan drugi

Zeljka

Ostavite komentar